Ορθόδοξη πίστη

Η απομάκρυνση από τον Θεό είναι τεράστια αμαρτία

27 Απριλίου 2013

Η απομάκρυνση από τον Θεό είναι τεράστια αμαρτία

09uu

Η Αγία Γραφή μας διδάσκει, ότι πρέπει να αναπνέουμε, να ζούμε, να βαδίζουμε έχοντας δίπλα μας πάντα το Θεό.

Η Αγία Γραφή μας διδάσκει πως πρέπει μόνο διά μέσου του Θεού να βλέπουμε τη ζωή, αν θέλουμε να βλέπουμε τα μυστικά νήματα που κινούν την ζωή μας.

Διά μέσου του Θεού να ακούμε, αν θέλουμε να κατανοούμε τα γεγονότα αυτής της ζωής, διά μέσου του Θεού να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε. Αυτό που είναι σωστό και δίκαιο, είναι ο στόχος της ζωής μας.

Πρέπει να ζούμε, να βαδίζουμε, να βλέπουμε, να ενεργούμε στο φως της ζωής, όπως ο ξύπνιος άνθρωπος ζει, ενεργεί, βλέπει, δουλεύει στο φως του ήλιου. Όσοι άνθρωποι λειτουργούν έτσι, ονομάζονται στην Αγία Γραφή υιοί του φωτός, ενώ όσοι ζουν χωρίς το φως του Θεού, ψηλαφώντας στο σκοτάδι, ονομάζονται υιοί του σκοταδιού.

Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να γίνουν υιοί του Θεού, απομακρύνονται από το δρόμο του Θεού και τραβούν το δικό τους δρόμο. Αφήνουν στον ουράνιο Πατέρα μόνο τους τοίχους των εκκλησιών και των μοναστηριών, ενώ οι ίδιοι αρπάζουν τους θρόνους, την εξουσία, το κράτος, το στρατό, τη γη, το υπέδαφος, τον Τύπο, όλα τα κοσμικά μέσα και όλο το μεγαλείο του κράτους.

Πρώτα από όλα, η απομάκρυνση από τους γονείς είναι μεγάλη αμαρτία. Παράλληλα η απομάκρυνση από το Θεό είναι τεράστια αμαρτία. Συχνά συμβαίνει, παρ’ όλο που ο πατέρας χτίζει τα πάντα, και τα τακτοποιεί, οι γιοί του να του αφήνουν ένα μικρό κομμάτι περιουσίας, μια καλύβα, καταλαμβάνοντας όλα τα παλάτια, όλη τη λάμψη αυτού του κόσμου. Τέτοιου είδους γιοί δεν αντικρύζουν τον ήλιο στον ουρανό, ούτε ζουν τη χαρά στο σπίτι τους. Γύρω τους υπάρχει σκοτάδι, παγωνιά, πόνος και απελπισία….

 Φωτογραφία:stratisandriotis.blogspot.gr 

Πηγή: Από το βιβλίου του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Αχρίδος «Μέσα από το παράθυρο της φυλακής, μηνύματα στο λαό», Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη».