Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ε.Ε. στη Λευκωσία

29 Απριλίου 2013

Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ε.Ε. στη Λευκωσία

131

Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ε.Ε. στη Λευκωσία

Πραγματοποιήθηκαν στις 21-23 Απριλίου στη Λευκωσία, οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Τη Διάσκεψη φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της που προκύπτουν από την κοινοβουλευτική διάσταση της προσφάτως ολοκληρωθείσας κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Διάσκεψη στόχευε στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των εθνικών Κοινοβουλίων της Ένωσης αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για θέματα επίκαιρου κοινού ενδιαφέροντος.

Ομιλία Προέδρου Βουλής στη Διάσκεψη

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου είπε, μεταξύ άλλων: «Η Κύπρος βιώνει τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, εν πολλοίς εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για απομείωση του ελληνικού χρέους, χωρίς καμία εκ μέρους του πρόνοια προστασίας των κυπριακών τραπεζών. Αναμφίβολα, η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για την απομείωση καταθέσεων στην Κύπρο παραβιάζει κατάφωρα το αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας και εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ΕΕ, διότι καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων. Η απόφαση – καταπέλτης του Eurogroup εν ολίγοις μετατρέπει την Κύπρο σε πειραματόζωο, υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών και την ελευθερία των συμβάσεων, διαλύοντας ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εθνική μας κυριαρχία. Δράττομαι της ευκαιρίας από αυτό το βήμα να καταγγείλω τις κακόβουλες, συκοφαντικές επιθέσεις που δέχθηκε το φορολογικό σύστημα και το γενικότερο χρηματοπιστωτικό καθεστώς της Κύπρου την περίοδο που προηγήθηκε της απόφασης του Eurogroup. Θα πρέπει ακόμα να επισημάνω ότι όσοι πήραν αυτή την ανάλγητη απόφαση δεν έλαβαν υπόψη ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και 39 χρόνια τις συνέπειες μιας βάρβαρης εισβολής μιας χώρας που είναι μάλιστα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της Τουρκίας».

Θεματικές ενότητες της Διάσκεψης

Οι εργασίες της Διάσκεψης χωρίστηκαν σε τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση αυτό το διάστημα, καθώς και στις προτεραιότητες που είχαν τεθεί από την κυπριακή Προεδρία. Η πρώτη ενότητα επικεντρώθηκε στο ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες, με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου. Κύριοι ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μάλτας δρ Angelo Farrugia.

Στη δεύτερη ενότητα εξετάστηκαν τρόποι ενδυνάμωσης της σχέσης των πολιτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με εισηγητές τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Βελγίου κ. Andre Flahaut και την Ειση- γήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, Ευρωβουλευτή κα Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Στην τρίτη ενότητα συζητήθηκε ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε περιόδους λιτότητας, με κύριους ομιλητές τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας κα Maria da Assungao Esteves.

Εξάλλου, σε ειδική πρόσθετη ενότητα της Διάσκεψης, διεξήχθη άτυπη συζήτηση αναφορικά με το Άρθρο 13 της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, το οποίο προβλέπει την οργάνωση και την προώθηση μιας διακοινοβουλευτικής διάσκεψης η οποία θα συζητά τις δημοσιονομικές πολιτικές και άλλα συναφή θέματα που καλύπτονται από τη Συνθήκη. Κατά τη λήξη της Διάσκεψης υιοθετήθηκε κείμενο Συμπερασμάτων, στο οποίο γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα της ανταλλαγής απόψεων που διεξήχθη στο πλαίσιο κάθε θεματικής ενότητας της Διάσκεψης, περιλαμβανομένης και της άτυπης συζήτησης αναφορικά με το άρθρο 13 της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Το κείμενο Συμπερασμάτων της Διάσκεψης θα σταλεί, μεταξύ άλλων, στους Προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Με την ευκαιρία της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων παρέθεσε επίσημο δείπνο, στις 21 Απριλίου, προς τιμήν των συμμετεχόντων, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε δεξίωση στις 22 Απριλίου.

 

 

Ομιλία Προέδρου Αναστασιάδη στη δεξίωση προς τιμήν των Προέδρων των Κοινοβουλίων

 

Σε ομιλία του στη δεξίωση που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της οποίας έτυχε η Κύπρος όταν αποτάθηκε για βοήθεια στον μηχανισμό στήριξης για να σημειώσει ότι, όταν ένα μέλος της ΕΕ βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, στρέφεται για στήριξη στην ευρωπαϊκή του οικογένεια, γνωρίζοντας ότι θα του παρασχεθεί βοήθεια στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης.

«Στη διάρκεια όλων μου των επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους μου και ανώτατους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών οργάνων πριν από τη συμφωνία του Eurogroup, είχα μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα: ότι δηλαδή η Κύπρος δεν ζητά ειδική μεταχείριση, αλλά αναμένει μια δίκαιη αντιμετώπιση, η οποία να βασίζεται στους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους άλλους ευρωπαίους εταίρους και ότι απλά ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε, δηλαδή αλληλεγγύη», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι αντ’ αυτού, δυστυχώς, η βασική ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης δεν έτυχε σεβασμού και η Κύπρος έγινε πειραματόζωο, λήφθηκαν αποφάσεις εκ των προτέρων και στη συνέχεια επιβλήθηκαν, για να κάνει αναφορά στον Πλάτωνα και στη ρήση του «φημί γαρ εγώ είναι το δίκαιον ουκ άλλο τι ή το του κρείττονος συμφέρον» (λέω ότι το δίκαιο δεν είναι τίποτα άλλο από το συμφέρον του ισχυρότερου).

«Η Κύπρος αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο για να γίνουν δοκιμές για την οικονομική θεωρία του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες που θα ακολουθούσαν και ασχέτως του ότι υπήρξε απερίσκεπτη διαχείριση από τις τράπεζες και αναποτελεσματική επίβλεψη του τραπεζικού συστήματος γενικότερα», είπε ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα το προηγούμενο που δημιουργήθηκε στην Κύπρο να μην έχει συνέχεια και να μην εφαρμοστεί αλλού στην Ευρώπη.

 

 

Πηγή: «Η Κύπρος σήμερα», τεύχος 13, 26 Απριλίου 2013, Ηλεκτρονική Έκδοσις Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Υπουργείο Εσωτερικών, Λευκωσία – Κύπρος.