Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κύκκου Νικηφόρος: «Ο Χριστός ζητά την δική μας καρδία»

29 Απριλίου 2013

Κύκκου Νικηφόρος: «Ο Χριστός ζητά την δική μας καρδία»

IMAGE-0_2013-04-29-013319-0000

Γράφει ο Λουκάς Παναγιώτου

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια και κατά την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση εορτάστηκε η είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, σήμερα Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία.

«Την ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα εορτάζουμε σήμερα με κλάδους ελαίας και Βάϊα στα χέρια ψάλλοντες το «ωσαννά» υποδεχόμαστε τον Κύριο που έρχεται προς το εκούσιο πάθος για την δική μας σωτηρία», τόνισε κατά την ομιλία του προς το πολυάριθμο εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.

«Για να πετύχει κάθε υποδοχή χρειάζεται και η αναγκαία προετοιμασία», υπογράμμισε ο Πανιερώτατος και «ο Χριστός το μόνο που ζητά από μας, την μόνη προετοιμασία που θέλει είναι η καθαρή καρδία. Δεν ζητά από μας ο Χριστός επισημότητες και μεγαλεία. Ο Χριστός το μόνο που ζητά είναι την δική μας καρδία».

«Σήμερα η αγία Εκκλησία μας ανοίγει την ωραία πύλη της Μεγάλης Εβδομάδος για να μας εισαγάγει στην μυσταγωγία των Παθών. Μας καλεί να ξαναλουστούμε μέσα στης Μεγάλης Εβδομάδος την κατάνυξη. Να αισθανθούμε κατά τις άγιες αυτές ημέρες δέος και ψυχική έξαρση. Δεν καλούμαστε όμως ως απλοί θεατές, αλλά ως συμμέτοχοι του πάθους. Όχι απλώς να υποδεχθούμε τον Χριστό, αλλά να συναναβούμε μαζί του στα Ιεροσόλυμα και να συσταυρωθούμε μετ’ αυτού «ταις του βίου ηδονές».

«Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την ακολουθία του Νυμφίου. Ας μην μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στον παθόντα για μας Κύριο», σημείωσε ο Κύκκου Νικηφόρος.

«Τώρα που περιμένουμε τον νικητή Χριστό να μπει στα Ιεροσόλυμα του καθενός μας και στην ψυχή μας με τα άχραντα μυστήρια, να πετάξουμε πρέπει τα παλιά τα ρούχα των αμαρτιών μας με μια ειλικρινή μετάνοια και εξομολόγηση. Να απεκδυθούμε πρέπει κάθε παλαιά συνήθεια του παλαιού ανθρώπου συν ταις πράξεσιν και επιθυμίες αυτού και με μια αλλαγή ολοκληρωτική της ζωής μας να πάρουμε τα Βάϊα της νίκης στα χέρια, τις αειθαλείς δηλαδή πνευματικές αρετές και ύστερα με άρρητη χαρά και αγαλλίαση να πλησιάσουμε την αγία τράπεζα του Άρτου της Ζωής, συψάλλοντες με τους ανυμνούντες παίδες «ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πανιερώτατος επεσήμανε ότι «η Αγία Εβδομάδα να είναι πρέπει σταθμός πνευματικού ανεφοδιασμού, αφετηρία για πνευματικές αναβάσεις προς τις κορυφές που μας υποδεικνύει ο απόστολος Παύλος σήμερα.

«Όσα ἐστιν ἀληθῆ, ὅσα σεμνά, ὅσα δίκαια, ὅσα ἁγνά, ὅσα προσφιλῆ, ὅσα εὔφημα, εἴ τις ἀρετὴ καὶ εἴ τις ἔπαινος, ταῦτα λογίζεσθε» μόνο έτσι, μόνο με τον τρόπο αυτό θα αξιωθούμε, τώρα μεν, να προσκυνήσουμε τα σεπτά Πάθη και την ένδοξο Ανάσταση του Κυρίου, τότε δε, στον μέλλοντα αιώνα, θα αξιωθούμε του αιώνιου Πάσχα, της αιώνιας χαράς και της αιώνιας τρυφής και αγαλλίασης».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Βαϊοφόρου, εψάλησαν οι περί τούτου προβλεπόμενοι ύμνοι και μοιράστηκαν τα ευλογημένα Βάϊα.

IMAGE-1_2013-04-29-013339-0000

 

Πηγή: http://www.romfea.gr/ekklisies/ekklisia-tis-kiproy/16694-kykkou-nikiforos-o-xristos-zita-tin-diki-mas-kardia