Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εξακόσιες οικογένειες στηρίζει η «Φωλιά Αγάπης» της ΙΜ Κωνσταντίας Αμμοχώστου

1 Μαΐου 2013

Εξακόσιες οικογένειες στηρίζει η «Φωλιά Αγάπης» της ΙΜ Κωνσταντίας Αμμοχώστου

kwnstantias-ammoxwstu

Περίπου εξακόσιες οικογένειες λαμβάνουν βοήθεια σε τρόφιμα από τη «Φωλιά Αγάπης», το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας Αμμοχώστου, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται συνεχώς λόγω της ανεργίας που καθημερινά πλήττει και νέα νοικοκυριά στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος, «υπάρχει μια συνεχιζόμενη αύξηση στα άτομα που ζητούν στήριξη από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης. Πριν από δύο χρόνια στηρίζαμε με παροχή τροφίμων περίπου 100 οικογένειες και σήμερα έχουμε πλησιάσει τις 600. Ωστόσο, εκτός από τη στήριξη των οικογενειών αυτών έχουμε και περίπου 10 παιδιά σε κάθε σχολείο, των οποίων και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, για τα οποία η Μητρόπολη στέλνει χρήματα στα σχολεία προκειμένου να τους δοθούν σάντουίτς και αναψυκτικό». Σε ερώτηση τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά τις διακοπές του Πάσχα αλλά και του καλοκαιρού που θα μένουν στο σπίτι τους, ο Μητροπολίτης απάντησε ότι «θα κάνουμε αυτό που κάναμε τα Χριστούγεννα, δηλαδή ζητήσαμε από τους γονείς των παιδιών να έρθουν στο κοινωνικό παντοπωλείο για να πάρουν κάποια τρόφιμα προκειμένου να έχουν τις μέρες των γιορτών. Αυτό θα γίνει και κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ελπίζω ότι με την έναρξη της τουριστικής περιόδου κάποια άτομα θα βρουν δουλειά ώστε να μειωθεί ο αριθμός της ανεργίας».

Πρόσθεσε ότι «ο φόβος είναι πως θα υπάρχει συνεχώς αυξητική τάση στον αριθμό των ατόμων που ζητούν βοήθεια. Μέχρι σήμερα έχουμε καλή ανταπόκριση από τον κόσμο μας, ο οποίος εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη, προσφέροντας απλόχερα διάφορα προϊόντα. Αυτό διεφάνη όχι μόνο από την εκδήλωση που είχαμε την περασμένη Τετάρτη, αλλά και από την όλη συμπεριφορά των πολιτών της επαρχίας Αμμοχώστου». Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας είπε ακόμα ότι «το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι πού θα κρατήσει αυτό το θέμα, γιατί κάποια μέρα ο κόσμος θα κουραστεί να προσφέρει. Εάν μάλιστα υπάρχει αύξηση στον αριθμό των αιτητών, δεν ξέρω εάν θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Μέχρι τώρα δίνουμε πλουσιοπάροχα τα τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη», είπε και πρόσθεσε πως μέχρι πέρσι «ολόκληρη η Κύπρος μάζευε τρόφιμα για να αποσταλούν στην Ελλάδα. Σήμερα είναι η σειρά μας με αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων να βρίσκονται στην ανάγκη βοήθειας».

Αναφερόμενος στα κριτήρια που θέτει η Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου για να προσφέρει βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη, ο Μητροπολίτης είπε πως «ελέγχεται κατά πόσον το άτομο που θα ζητήσει βοήθεια είναι άνεργος, εάν παίρνει οποιαδήποτε χορηγία από αλλού και εάν λαμβάνει βοήθεια από άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα». Εξήγησε ότι «η Μητρόπολη έχει επικοινωνία με το δίκτυο των ενοριών που διαθέτει και μπορεί να ελέγξει κατά πόσον ένα άτομο παίρνει βοήθεια από μία ή περισσότερες ενορίες και πότε. Επίσης, υπάρχει μηχανογραφημένο σύστημα διανομής τροφίμων στα άτομα που έχουν ανάγκη βοήθειας, προκειμένου να γίνεται έλεγχος στις μέρες και ώρες προσέλευσης τους στη «Φωλιά της Αγάπης» για να πάρουν τρόφιμα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Μητροπολίτης είπε πως «έχουμε ανθρώπους οι οποίοι σταθερά προσφέρουν διάφορα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα παραγωγοί φρούτων και λαχανικών που μας προσφέρουν ένα ποσό από την παραγωγή τους το οποίο εμείς διαθέτουμε με τη σειρά μας στους δικαιούχους. Υπάρχει ακόμα φούρνος που μας δίνει το περίσσευμα της ημέρας που έχει σε ψωμιά και άλλα αρτοπαρασκευάσματα. Μεταξύ άλλων, έχουμε και άτομο που κάθε μήνα αγοράζει με δικά του χρήματα και μας προσφέρει 150 κοτόπουλα». Ο Κωνσταντίας Βασίλειος ανέφερε επίσης ότι «τα τρόφιμα που παίρνουν οι δικαιούχοι από τη Μητρόπολη δίνονται δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Οι εθελοντές μας έχουν έτοιμα τα τρόφιμα μέσα σε σακούλες και την τελευταία στιγμή προσφέρονται αυτά που χρειάζονται ψυγείο ή κατάψυξη, όπως γάλα, αυγά, τυρί, κρέας και κοτόπουλο».

Είπε ακόμα ότι «την Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε έχουν γίνει ορισμένες διευθετήσεις ώστε οι δικαιούχοι να πάρουν και άλλες μέρες εκτός από τη Δευτέρα και την Πέμπτη, τα τρόφιμα τους, μεταξύ των οποίων θα υπάρχουν και φλαούνες».

 

Πηγή: onlycy.com