Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Πάφος υποδέχεται τους κατοίκους της Κύπρου για το Πάσχα

1 Μαΐου 2013

Η Πάφος υποδέχεται τους κατοίκους της Κύπρου για το Πάσχα

pafos-pasxa

Με το σύνθημα “Πάσχα στην Πάφο, μοναδικές επιλογές… μοναδικές στιγμές”, η Εταιρεία Τουρισμού της Πάφου και οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούν τους κατοίκους της Κύπρου “να ζήσουν την Πάφο, τη Γιορτή της Άνοιξης, τη Γιορτή των Εθίμων”.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, με ειδικά πακέτα διακοπών για όλες τις κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων, πλούσια αυθεντικά εδέσματα, δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, υπηρεσίες ευεξίας και χαλάρωσης, πολιτιστική κληρονομιά, πανέμορφη φύση και το άρωμα των λουλουδιών, η Πάφος υπόσχεται ποιοτικές διακοπές, καλωσορίζει όλους τους κατοίκους της Κύπρου και εύχεται “Καλό Πάσχα”.

Όσον αφορά τη ήθη και τα έθιμα τις ημέρες πριν τη Λαμπρή, οι νοικοκυρές στα χωριά της Πάφου θα κάνουν τον γενικό καθαρισμό του σπιτιού. Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει μετά την Κυριακή των Βαΐων.

Την Κυριακή των Βαΐων, «οι νοικοκυρές παίρνουν κλωνάρια ελιάς στην εκκλησία, για να μείνουν εκεί μέχρι την ήμερα της Πεντηκοστής, οπότε η ελιά αγιάζεται και μετά θα την παίρνουν στο σπίτι τους για το κάπνισμα. Το κάπνισμα πιστεύεται ότι διώχνει κάθε κακό και ζηλοφθονία από την οικογένεια”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα κόκκινα αυγά για την Ανάσταση. Επίσης, οι εικόνες του εικονοστασίου καλύπτονται με μαύρα ρούχα σε ένδειξη πένθους. Το ίδιο βράδυ μετά την ακολουθία στήνεται πάνω σε ένα τραπέζι ομοίωμα σταυρού με τον Χριστό, και στα δεξιά και αριστερά τοποθετείται ομοίωμα του Αποστόλου Ιωάννη και της μητέρας του Χριστού.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί γίνεται ο στολισμός του επιταφίου. Νέοι και νέες ψάλλουν τον επιτάφιο θρήνο, ενώ τρεις κοπέλες ντυμένες μυροφόρες ραίνουν τον Χριστό με μύρα, αρώματα και άνθη. Επίσης, θα ετοιμαστούν τα παξιμάδια και οι άρτοι, καθώς και οι φλαούνες, τα τσιουρέκια, οι χαλουμόπιττες, οι ελιόπιττες, και οι πασκιές.

Το βράδυ, μετά την Ακολουθία του Επιταφίου, γίνεται η περιφορά του επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και τη στιγμή που ο ιερέας θα πει το «Ανάστα ο Θεός», οι πιστοί θα κτυπήσουν τους σκάμνους και τα μαύρα ρούχα, που καλύπτουν τις εικόνες, θα πέσουν.

Ιδιαίτερα στα χωριά, οι κάτοικοι πάνε στην εκκλησία και προσκυνούν τον τίμιο σταυρό και ακούν τα 12 Ευαγγέλια, για τα πάθη, τη σταύρωση και τον θάνατο του Χριστού.

Γύρω στις έντεκα το βράδυ κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες για να καλέσουν όλους τους Χριστιανούς να πάνε στην πιο χαρούμενη λειτουργία της Χριστιανοσύνης. Κατά το έθιμο, πριν ξεκινήσει η λειτουργία, πρέπει πρώτα να μαζευτούν όλοι οι χωριανοί στην εκκλησία ή κάποιος συγγενής ή γείτονας να δικαιολογήσει την απουσία κάποιου.

Στα προαύλια των εκκλησιών είναι αναμμένη η «Λαμπρατζιά». Τα μεσάνυχτα ο ιερέας λέει το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός», ενώ συγχρόνως βγαίνει από την εκκλησία μαζί με τους ψάλτες για τη λιτανεία. Στη συνέχεια, ο κόσμος ανάβει τα κεριά και τις λαμπάδες του από το Άγιο Φως της Αναστάσεως και βγαίνουν όλοι έξω από την εκκλησία. Εκεί ο ιερέας θα πει τον Καλό Λόγο και όλοι μαζί ψάλλουν το “Χριστός Ανέστη”.

Μετά τη Λειτουργία της Αναστάσεως, επιστρέφουν όλοι στα σπίτια τους με τα κεριά τους αναμμένα με το Άγιο Φως, το οποίο θα διατηρήσουν για 40 ημέρες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο θα υπάρχει αναστάσιμο δείπνο, και ο κόσμος θα τσουγκρίσει αυγά και θα ανταλλάξει ευχές.

Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στο ψήσιμο του αρνιού και όλοι θα γιορτάσουν την Ημέρα της Λαμπρής.

Το απόγευμα σε αρκετές κοινότητες ολόκληρης της επαρχίας διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού, που περιλαμβάνουν παραδοσιακά παιγνίδια. Οι εκδηλώσεις αυτές συνεχίζονται και τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα.

 

 

Πηγή: onlycy.com