Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πασχαλινά τσουρέκια – Κουλουράκια

4 Μαΐου 2013

Πασχαλινά τσουρέκια – Κουλουράκια

Πασχαλινά τσουρέκια - ΚουλουράκιαΤο Πάσχα μια απο τις μεγαλύτερες γιορτές της Ελλάδας συνοδεύεται και απο πολλές παραδόσεις σχετικά με το φαγητό μετά την περίοδο της νηστείας.

Απο την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά το ψήσιμο των γλυκών τις Πασχαλιάς , τα τσουρέκια και τα κουλουράκια και την μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα πασχαλινά αυγά, το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνεται η Μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα ψήνεται το Αρνί.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε παραδοσιακές συνταγές για κουλουράκια και τσουρέκια…

Τσουρέκια

Υλικά

3 κιλά αλεύρι

4 κουταλιές μαγιά της μπύρας

2 φλιτζάνια βούτυρο

3 φλιτζάνια ζάχαρη

12 αυγά

2 κουταλιές μαχλέπι

2 φλιτζάνια γάλα

2 κουταλιές αλάτι

Ξυσμένη φλούδα απο 2 πορτοκάλια, και λίγο μαστίχα Χίου.

Μέθοδος

Βάζουμε σε μια πλαστική λεκάνη 1 κιλό απο το αλεύρι, στη μέση φτιάχνουμε ενα μικρό λάκκο, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και το ανακατεύουμε με την μαγιά της μπύρας μέχρι η μαγιά να διαλυθεί τελείως. Ρίχνουμε το μίγμα στον μικρό λάκκο του αλευριού και αρχινάμε το πλάθουμε αργά, όταν γίνει μια καλή ζύμη το αφήνουμε να φουσκώσει.

Σπάμε τα αυγά σε ενα μπολ και λιώνουμε το βούτυρο και στην συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υλικά μας στο προζύμι που εχει ήδη φουσκώσει προσθέτοντας σιγά σιγά αλεύρι και συγχρόνως με το άλλο χέρι ζυμώνουμε το μίγμα.

Όταν το ζυμάρι μας ειναι έτοιμο το αφήνουμε στην λεκάνη σκεπασμένο με πετσέτα και απο πάνω μία κουβέρτα έτσι ώστε το ζεστό περιβάλον να φουσκώσει ακόμη τη ζύμη.

Μετά το φούσκωμα πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήμα πλεξούδας και τα βάζουμε στην λαμαρίνα, τα σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και κουβέρτα για να φουσκώσουν.

Όταν φουσκώσουν αρκετά τα αλείφουμε με αυγό και αν θέλετε βάζετε φλούδα απο καθαρισμένο αμύγδαλο και ενα κόκκινο αυγό στην μέση της πλεξούδας. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

pasxalina_koulourakia

Κουλουράκια

Υλικά

2 κιλά αλεύρι

8 αυγά

1 κιλό ζάχαρη

1 φακελάκι αμμωνία

250 γραμμάρια βούτυρο

1 φλιτζάνι γάλα

4 βανίλιες

2 κουταλιές μπεικινγκ παουντερ

1 λεμόνι χυμό και την φλούδα ξυσμένη (εδώ χρησιμοποιούμε λεμόνι αντί για πορτοκάλι που συνήθως πάει στα σμυρναίικα κουλουράκια)

Μέθοδος

Ανακατεύουμε το βούτυρο με την ζάχαρη σε Μίξερ και το βάζουμε σε πλαστική λεκάνη, στην συνέχεια σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τα ασπράδια απο τους κρόκους. Ρίχνουμε τους κρόκους στο μίγμα με το βούτυρο και την ζάχαρη και αναμιγνύουμε. Στην συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μίγμα μας.

Στο χλιαρό γάλα βάζουμε την αμμωνία να διαλυθεί τελείως και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Αναμιγνύουμε τη σόδα με το χυμό του λεμονιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με την ξυσμένη φλούδα απο το λεμόνι και τις βανίλιες.

Δουλεύουμε το μίγμα καλά έως ότου όλα τα υλικά να αναμειχτούν μεταξύ τους και στην συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ενώ παράλληλα ζυμώνουμε το μίγμα.

Όταν το ζυμάρι ειναι έτοιμο πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας. Τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε σε 200 βαθμούς μέχρι να ξανθύνουν.

Πηγήagioritikovima.gr