Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τρισδιάστατο ανθρώπινο ήπαρ εκτυπώθηκε στο εργαστήριο (video)

4 Μαΐου 2013

Τρισδιάστατο ανθρώπινο ήπαρ εκτυπώθηκε στο εργαστήριο (video)

3d-hpar-99291Το 2009 η συνεργασία μεταξύ της αυστραλιανής εταιρείας μηχανικής Invetech και της Organovo, μιας εταιρείας ανεγεννητικής ιατρικής από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ καρποφόρησε με την κατασκευή ενός τρισδιάστατου βιοεκτυπωτή.

Η συσκευή φέρει δύο εκτυπωτικές κεφαλές: η μία τοποθετεί ανθρώπινα κύτταρα και η άλλη τοποθετείυδροτζέλ ή υποστηρικτικά πλαίσια.

Ελπίδα των επιστημόνων ήταν η δημιουργία ανθρώπινων οργάνων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις.

Αυτή την εβδομάδα η Organovo ανακοίνωσε ότι κατάφερε να δημιουργήσει τρισδιάστατα, λειτουργικάανθρώπινα ήπατα, κοινώς συκώτια, μικρότερα ωστόσο από το κανονικό μέγεθος.

Μέχρι στιγμής ήταν εφικτή η κατασκευήδισδιάστατων δειγμάτων ιστών ήπατος, πάχους ενός-δύο κυττάρων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς.

Όπως δηλώνει η διευθύνουσα σύμβουλος Τεχνολογίας γης Organovo, Δρ Σάρον Πρέσνελ οι νέοι τρισδιάστατοι ιστοί προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα. “Πρώτον δεν αποτελούνται από στρώμα του ενός κυττάρου, αλλά έχουν πάχους τουλάχιστον 20 κυττάρων. Δεύτερον, οι πολυκυτταρικοί ιστοί αναπαράγουν με πιστότητα τις κυτταρικές δομές που συναντώνται στους φυσικούς ιστούς. Τέλος, πρόκειται για ιστούς κατά βάση κυτταρικούς που αποτελούνται τόσο από κύτταρα όσο και από τις πρωτεΐνες που αυτά παράγουν και κυρίως την λευκωματίνη (ή αλβουμίνη) η οποία δεσμεύει και μεταφέρει μεγάλο αριθμό ουσιών όπως ελεύθερα λιπαρά οξέα, φωσφολιπίδια, αμινοξέα, φάρμακα και ορμόνες. ”.

Τα βιοεκτυπωμένα κύτταρα κατασκευάστηκαν από μια σειρά κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων ηπατοκυττάρων, χολαγγειοκυττάρων και άλλων.

Μόλις τελειώσε η διαδικασία της εκτύπωσης, τα κύτταρα παρέμειναν σε δοκιμαστικό σωλήνα για 135 ώρες και εκτέλεσαν κανονικές ηπατικές λειτουργίες.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι η ανάπτυξη τρισδιάστατου ήπατος σε κανονικό μέγεθος για πραγματικούς ληπτες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα νεφρό στο εργαστήριο και το μεταμόσχευσαν με επιτυχία σε αρουραίο, γεννώντας ελπίδες για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=yLwEFQnHSiY?feature=player_detailpage&w=640&h=360]

Πηγή: econews.gr