Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πήρε πτυχίο στα 78 και συνεχίζει…

6 Μαΐου 2013

Πήρε πτυχίο στα 78 και συνεχίζει…

Untitled-90014Πήρε το πτυχίο Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας, σε ηλικία 78 ετών.

Σήμερα είναι 87 ετών και εξακολουθεί να γράφει βιβλία.

Πρόκειται για τον ομογενή Νίκο Βουρνάζο, του οποίου το νέο βιβλίο παρουσιάστηκε, στην κατάμεστη αίθουσα της Αδελφότητας Αιγιαλείας της Μελβούρνης.

Ο Νίκος Βουρνάζος γεννήθηκε το 1924 στο Χρυσάνθιο Αιγιαλείας.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και απολύθηκε το 1945, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας.

Το 1955 μετανάστευσε στην Αυστραλία.

Το θέμα που πραγματεύεται στο νέο του βιβλίο ο Νίκος Βουρνάζος, είπε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών, καθηγητής Παναγιώτης Γκογκίδης, είναι η Ελληνίδα γυναίκα στα “πέτρινα χρόνια”, στη δεκαετία δηλαδή 1940-1950, τα χρόνια της ξένης κατοχής, της αντίστασης του λαού μας κατά των Γερμανών, των Ιταλών και των Βουλγάρων κατακτητών, αλλά και του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε μετά την απελευθέρωση. Κατά τη δεκαετία αυτή, που η Ελλάδα πέρασε μια από τις πιο κρίσιμες δοκιμασίες της ιστορίας της, οι Ελληνίδες γυναίκες έδωσαν σκληρούς αγώνες και αποδείχτηκαν ισάξιες με τους άντρες και πιο γενναίες κάποιες φορές. Εντάχτηκαν στις αντιστασιακές οργανώσεις, πρόσφεραν βοήθεια σε τραυματίες και καταδιωγμένους, φρόντισαν για τη συγκέντρωση πληροφοριών με διάφορους τρόπους, συμμετείχαν σε σαμποτάζ και συλλαλητήρια, ακόμα και σε μάχες με το όπλο στο χέρι. Και φυσικά πλήρωσαν ακριβά αυτή την προσφορά τους στα ναζιστικά κολαστήρια, στις φυλακές, στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Ο Νίκος Βουρνάζος, ο οποίος έζησε από μέσα όλα αυτά τα φοβερά γεγονότα, ερευνά τα της περιόδου αυτής με συνέπεια ιστορικού και μοιράζεται μαζί μας αυτά που βρίσκει.

Το πρώτο μέρος αυτού του έντονα αντιπολεμικού βιβλίου του συνοδεύεται από μια βιβλιογραφία 25 βιβλίων.

Αλλά και η επόμενη δεκαετία δεν ήταν λιγότερο δύσκολη, ιδιαίτερα για τους νέους που αναγκάστηκαν να αφήσουν την ερειπωμένη πατρίδα και να πάρουν τους δρόμους της ξενητιάς. Καραβιές από Ελληνίδες έφτασαν να βρουν την τύχη τους και στη μακρινή Αυστραλία. Κάποιες από αυτές, τις χθεσινές νύφες που ήρθαν στο άγνωστο με μια φωτογραφία ή και χωρίς αυτήν, σήμερα σε μορφή γραπτού λόγου, πεζού ή ποιητικού, ή με την ποικίλη προσφορά τους από άλλα μετερίζια στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα της παροικιακής μας ζωής, προσφέρουν τη δική τους ματιά στα ανθρώπινα, βάζοντας ένα λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο.

Αυτές τις Ελληνίδες παρουσιάζει στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του ο Νίκος Βουρνάζος, με σύντομο βιογραφικό της καθεμιάς και με δείγματα της δουλειάς τους.

Πηγή:ikypros.com