Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου

7 Μαΐου 2013

Ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου

[el]image1 (92)Επί τη Αναστάσει του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

προς το Χριστεπώνυμον πλήρωμα

της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

 

«Τι ζητείτε τον Ζώντα μετά των νεκρών;

Ουκ έστιν ώδε, αλλ  ἠγέρθη. Ίδε ο τόπος όπου έθηκαν Αυτόν»

 

Τέκνα ημών εν Κυρίω αγαπητά,

 

Το μήνυμα του Αγγέλου μπροστά στο κενόν μνημείον είναι η μεγάλη άλήθεια, που πηγάζει μέσα από το φως της σημερινής πανευφροσύνου εορτής. Εορτή Εορτών και Πανήγυρις Πανηγύρεων είναι η σημερινή ημέρα. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός μετά τον φρικτόν Γολγοθάν, μετά τον Σταυρόν, μετά την Ταφήν εξέρχεται από του Τάφου θριαμβευτής και κυρίαρχος χαρίζοντας σ’ αυτούς που ευρίσκονται στα μνήματα αλλά και εις ολόκληρον το ανθρώπινον γένος, ελπίδα ζωής αιωνίου. Οι μυροφόρες γυναίκες καθώς προσέρχονται στο μνημείον, όρθρου βαθέως, και καθώς διαλογίζονται ποιός θα ανοίξη την θύραν του μνημείου, ποιός θα ανασηκώση τον βαρύτατον λίθον με τον οποίον εσφράγισαν τον τάφον του Χριστού συναντούν το λαμπρόν μήνυμα του Αγγέλου: «Τι ζητείτε τον Ζώντα μετά των νεκρών; Ουκ έστιν ώδε, αλλ  ἠγέρθη. Ίδε ο τόπος όπου έθηκαν Αυτόν».

 

Πράγματι, αδελφοί μου, αυτές τις ημέρες όλοι ζήσαμε τον Σταυρόν και την Ταφήν του Κυρίου μας. Όλοι ζήσαμε την κορύφωσιν του Θείου Δράματος. Δεν μένουμε, όμως, σ’ αυτό το βίωμα της τραγικότητος μόνον. Έρχεται το μήνυμα του Αγγέλου να μας δώση το μήνυμα της Καινούργιας Ζωής, που αρχίζει μέσα από τον τάφον του Χριστού, όπου νεκρώνεται ο θάνατος δια του θανάτου.

 

Η Ανάστασις του Κυρίου μας, αγαπητοί μου, είναι το γεγονός που υμνείται αυτές τις ημέρες από όλον τον κόσμον. Ο νικητήριος παιάνας Χριστός Ανέστη επισφραγίζεται με το επιβεβαιωτικόν Αληθώς Ανέστη. Πράγματι, δύο χιλιάδες χρόνια η ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας επιβεβαιώνει το Αληθώς Ανέστη. Η ζωή των Αγίων είναι η μαρτυρία η αψευδής ότι Ανέστη ο Κύριος. Όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι μάρτυρες της Αναστάσεώς Του, αλλά μάρτυρες της Αναστάσεώς Του καλούμεθα να γίνωμεν και εμείς. Καλούμεθα και εμείς να συναντήσωμεν τον Αναστημένον Χριστόν, να βαδίσωμεν εκεί όπου ευρίσκεται ο Τάφος, για να δούμε ότι ο τάφος είναι κενός, ότι ο Χριστός δεν ευρίσκεται εκεί, όπου Τον αναζητούμεν. Αναζητούμεν και εμείς πολλές φορές τον Χριστόν αλλά δεν Τον αναζητούμεν στην ζωήν. Τον αναζητούμεν εκεί όπου ευρισκόμεθα εμείς οι ίδιοι, στην φθοράν και τον θάνατον, στα πεπερασμένα όρια των δικών μας σκοπιμοτήτων. Ο Χριστός, όμως, είναι Αναστημένος, είναι επέκεινα της φθοράς και του θανάτου, είναι η ζωή και η Ανάστασις όλων μας.

 

Ας προσπαθήσουμεν, λοιπόν, και σήμερα να κάνωμεν τους βηματισμούς εκείνους, που οδηγούν στο κενόν μνημείον και στο μήνυμα του Αγγέλου, μήνυμα που μας λέγει ότι αναστήθηκε ο Χριστός και δεν μπορούμε να ζητούμεν Αυτόν που είναι ζωντανός ανάμεσα στους νεκρούς. Αυτό σημαίνει ότι οι αναζητήσεις της υπάρξεώς μας μπορούν να εκπληρωθούν, μπορούν να εύρουν πραγματικά την διάβασιν, την υπέρβασιν, το πασχάλιον περιεχόμενον, μόνον όταν βγούμε έξω από την προσωπικήν φθοράν των παθών, έξω από την δουλείαν της αμαρτίας, έξω από κάθε τι που μας αλλοτριώνει και που μας οδηγεί στην φθοράν και τον θάνατον.

 

Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας γι’ αυτό σήμερα εορτάζει ο Ουρανός και η Γη, γι’ αυτό συνευφραίνονται οι δίκαιοι και οι όσιοι, γι’αυτό αγάλλονται οι μάρτυρες, γι’ αυτό χαίρει η Κυρία Θεοτόκος, η οποία ακούει πάλιν τον Αρχάγγελον να της λέει: «Αγνή Παρθένε, χαίρε και πάλιν ερώ• Χαίρε• ο σος Υιός ανέστη τριήμερος εκ τάφου». Ναι, εμφανίζεται ο Αρχάγγελος στην Παναγίαν μας και της λέγει πάλιν το χαίρε, που της είπε κατά τον Ευαγγελισμόν. Αυτήν την φοράν το χαίρε του Αγγέλου είναι η παναρμόνιος και η πανευφρόσυνος χαρά του Ουρανού. Είναι η αναφαίρετος χαρά που επισφραγίζει την μαρτυρίαν και την ομολογίαν της Εορτής των Εορτών, της Πανηγύρεως των Πανηγύρεων, είναι το Πάσχα, είναι η Ανάστασις.

 

Ζωή, λοιπόν, και Ανάσταση χαρίζει σε εμάς ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Ποιός από εμάς δεν θέλει την ζωήν, ποιός από εμάς δεν θέλει το ξεπέρασμα της φθοράς και του θανάτου, ποιός από εμάς δεν θέλει να ζήση Πάσχα Χριστού το σωτήριον. Ας κάνωμεν, λοιπόν, όλοι μας μίαν προσπάθειαν και καθώς σήμερα διερχόμεθα τόσες πολλές και ποικίλες δοκιμασίες, ας κάνωμεν μίαν δυναμικήν προσπάθειαν να υπερβώμεν τα κατεστημένα, να διαβώμεν και να περάσωμεν την Θάλασσαν την Ερυθράν, που μας χωρίζει από την Γην της Επαγγελίας. Ας εγκαταλείψωμεν την γην της απελπισίας, την δοκιμασίαν και την απόγνωσιν της καθημερινότητος και ας περάσωμεν απέναντι στην άλλην, την καινούργιαν ζωήν, στην ζωήν που επαγγέλεται ο Αναστάς Κύριος.

 

Σας εύχομαι, αδελφοί μου, Πάσχα Χριστού το σωτήριον. Πάσχα με αντίκρυσμα την διάβασιν εκ του θανάτου εις την ζωήν. Πάσχα στο οποίον Εκείνος που θα είναι παρών στην ζωήν μας θα είναι ο Αναστημένος Χριστός.

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

 

Διάπυρος προς τον δι  ἡμᾶς Αναστάντα Κύριον Ευχέτης

ο Μητροπολίτης

 

† ο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης

 

 

Πηγήimpantokratoros.gr