Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου (Φωτό)

9 Μαΐου 2013

Ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου (Φωτό)

9026

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγάπης τελέστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία, την Κυριακή του Πάσχα, 5 Μαΐου 2013 και ώρα 10:00 το πρωί. Της αναστάσιμης Ακολουθίας προέστη η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Νεαπόλεως κ. Πορφύριο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, του Δήμου Λευκωσίας, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.

Πλήθος πιστών παρέστηκε στην Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης και στη συνέχεια ανέβηκαν όλοι, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και του Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν το Μακαριώτατο και να λάβουν τις αναστάσιμες ευχές Του.

Σε δηλώσεις του, ο Προκαθήμενος της Εκκλήσιας, στα ΜΜΕ, ευχήθηκε το Φως της Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να φωτίζει όλους μας στη ζωή την αληθινή. Τόνισε ότι, με τη βοήθεια του Θεού και την από μέρους μας ενότητα και εργατικότητα  θα ξεπεράσουμε τις δοκιμασίες της ζωής, τόσο στα θέματα της οικονομίας όσο και στην απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Όλοι οι πιστοί έλαβαν από το χέρι του Μακαριωτάτου κόκκινο αυγό, ως ευλογία ανήμερα της Λαμπρής.

============================================================

Τυπική Διάταξη του Εσπερινού της Αγάπης

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με την Τυπική Διάταξη, ενδύεται άπασαν την Αρχιερατική του στολή στο Μεγάλο Συνοδικό, ενώ αναγινώσκεται η Αναστάσιμη Ακολουθία της Θ΄ Ώρας, στην οποία συμμετέχουν οι ιερείς και οι διάκονοι. Μετά την απόλυση της Θ’ Ώρας, ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος υπό των επισήμων, των κληρικών και των λαϊκών, κατέρχεται εν πομπή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου τελείται η ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού της Αγάπης, όπως διαλαμβάνεται στο 9027Πεντηκοστάριο, καθώς και από την Ακολουθία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος αναγινώσκει τμηματικώς το Ιερό Ευαγγέλιο στην ελληνική γλώσσα, το οποίο επαναλαμβάνεται σε ξένες γλώσσες από τους ιερείς και τους διακόνους.

Στη συνέχεια, ενώ ψάλλονται τα απόστιχα του Εσπερινού, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος με τον κλήρο και το λαό εξέρχονται από το ναό και, αφού προηγηθεί η λιτανεία στον περίβολο του Καθεδρικού, ανέρχονται εν πομπή στο Μέγα Συνοδικό, όπου γίνεται η απόλυση και ο αναστάσιμος διάλογος «Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη. Δόξα τη αυτού τριημέρω εγέρσει. Προσκυνούμε αυτού την τριήμερον έγερσιν».

Κατόπιν ψάλλεται ο πολυχρονισμός του Αρχιεπισκόπου. Ακολούθως εκδύεται την Αρχιερατική του στολή και ανταλλάσσει τον αναστάσιμο χαιρετισμό μετά του κλήρου και του λαού, διανέμοντας πασχαλινά αυγά.

9028

9029

9030

9031

9032

9033

9034

Εκ του Ιερού Καθεδρικού Ναού

 Πηγή:churchofcyprus.org.cy