Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πελμένι, η νοστιμιά της σιβηριανής υπομονής

11 Μαΐου 2013

Πελμένι, η νοστιμιά της σιβηριανής υπομονής

Για να παρασκευάσετε αυτά τα ραβιόλια κρέατος, να έχετε υπομονή, και να στρατολογήσετε μερικούς πρόθυμους φίλους για να σας βοηθήσουν. Η συνταγή πάντως, αξίζει πολύ τον κόπο.

Πηγή: PhotoXPress

Πηγή: PhotoXPress

Να που μια μέρα η φίλη μου Σουζάνα μου ζήτησε μια συνταγή για σιβηριανά πελμένι. Τι απερισκεψία να προβώ σε ένα τέτοιο εγχείρημα, τόσο εξαντλητικό! “Οι κόρες μου είχαν μια Ρωσίδα παραμάνα που ετοίμαζε εκπληκτικά ραβιόλια κρέατος, και από τότε που έφυγε δεν αγάπησαν τόσο πολύ κανένα άλλο πιάτο”.

Δεν μπορώ ούτε καν να φανταστώ τη Σουζάνα, μια ξύπνια παραγωγό της τηλεόρασης, κομψή και με την πιπεράτη καλλιτεχνική της αίσθηση, σκεπασμένη από την κορφή μέχρι τα νύχια με αλεύρι και γέμιση για τα πελμένι. Και ακόμη λιγότερο, την βλέπω να ξοδεύει μιάμιση μέρα για να τα προετοιμάσει. Για να συντομεύω, τα πελμένι της Σουζάνας δεν μοιάζουν να είναι φτιαγμένα από την ίδια. Η ζωή της Σουζάνας δεν έχει σε τίποτε να κάνει με την ζωή των γυναικών των αρχαίων φινο-ουγγρικών φυλών. Αν και διαθέτει ενεργητικότητα, δεν έχει τη συνήθεια να κουβαλά τις προμήθειες στις πλάτες της και δεν ανησυχεί που η πάστα από ραβιόλια σκεπάζει την μυρωδιά του κρέατος, για να μην προσελκύσει έτσι τους αδίστακτους κυνηγούς των σκανδιναβικών δασών.

Το κλίμα, στο οποίο η Λονδρέζα φίλη μου ζει, δεν είναι αρκετά ψυχρό ώστε να επιτρέψει την αυτόματη κατάψυξη, τύχη που αντιθέτως απολάμβαναν οι Σιβηριανές κυράδες, που μαζεύονταν γύρω από το σκοτωμένο ζώο, για να δημιουργήσουν μία αλυσίδα παραγωγής, που θα ζήλευε ο Χένρι Φορντ. Διαχειρίζονταν με υψηλή ικανότητα το φρέσκο κρέας και τη ζύμη για να κατασκευάσουν εκατοντάδες νοστιμότατα πελμένι που κατόπιν έθαβαν στο χιόνι για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να συγκεντρώσουν έτσι προμήθειες για τον μακρύ σιβηριανό χειμώνα.
Αγαπητή Σουζάνα, αν μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα δύο ημερών, στον φρενήρη ρυθμό που ζεις, ιδού η συνταγή για τα πελμένι. Όσο για σας, αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, ακολουθήστε το ρωσικό ρητό, σύμφωνα με το οποίο, αν πήρατε την απόφαση να αναλάβετε το βάρος της προετοιμασίας των πελμένι, τότε θα μπορείτε να φτιάξετε όσα θέλετε. Και πάρτε παράδειγμα απ’ τις γυναίκες της Σιβηρίας. “Στρατολογήστε” κάποιους  φίλους, οπλισμένους με υπομονή, και μετασχηματίστε την σε μια συλλογική επιχείρηση.

Συστατικά

Για τη ζύμη:
750 γρ αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3 αβγά

8 cl ζεστό νερό

Για τη γέμιση:

250 γρ βόειο κρέας

250 γρ χοιρινό

1 ξερό κρεμμύδι

1 cucchiaio di sale

μαύρο πιπέρι

μια πρέζα μαντζουράνας ή άλλων μπαχαρικών ανάλογα με το γούστο σας (σημειώστε ότι τα παραδοσιακά σιβηριανά πελμένι δεν έχουν μπαχαρικά, και παίρνουν τη γεύση τους με γαρνίρισμα, ενώ η βαλτική εκδοχή προσφέρει τη μαντζουράνα, και νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή ιδέα).

Προετοιμασία

Για την ζύμη, αναμίξετε αλεύρι και αλάτι σ’ ένα μπολ. Ανοίξτε κοιλότητα και προσθέστε αβγά και νερό. Ζυμώστε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Καλύψτε μ’ ένα δεύτερο μπολ και αφήστε την να ξεκουραστεί για μία ώρα.

Ανακατέψτε το κρέας, τα κρεμμύδια, το αλάτι και τα μπαχαρικά με ένα μίξερ μέχρι να πετύχετε μια ομοιογενή μάζα. Καλύψτε την γέμιση και αφήστε την να ξεκουραστεί.
Για να δέσετε τα πελμένι.

Με την βοήθεια ενός πλάστη απλώστε τη ζύμη για να πετύχετε ένα φύλλο λεπτό, όχι παχύτερο από 2 χιλιοστά. Χρησιμοποιήστε μια φόρμα για κέικ ή ένα ποτήρι για να κόψετε κύκλους ζύμης διαμέτρου περίπου 7 εκατοστών. Βάλτε μια μπαλίτσα γέμισης στο κέντρο κάθε δίσκου. Διπλώστε τον δίσκο σε μισοφέγγαρο, ώστε να κλείσετε τη γέμιση, και πατήστε στις άκρες. Μετά ενώστε τις δυο μύτες του μισοφέγγαρου και δέστε τις μεταξύ τους ώστε να πετύχετε το τελικό τους σχήμα.

Μαγείρεμα.

Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Προσθέστε ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο και μετά βουτήξτε τα πελμένι ένα προς ένα, προσέχοντας να μην ξεχειλίσει η κατσαρόλα και να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα πελμένι. Μαγειρέψτε για 4-6 λεπτά ή μέχρις ότου τα πελμένι να ανέβουν στην επιφάνεια. Στραγγίξτε.

Πώς σερβίρουμε τα πελμένι;

Στη Σιβηρία τρώγονται με ξύδι και καυτερή μουστάρδα, στη Δυτική Ρωσία βάζουν λιωμένο βούτυρο ή ξινή κρέμα γάλακτος. Συχνά  τα πελμένι παρουσιάζονται σε ζωμό κρέατος, και σ’ αυτή την περίπτωση κολυμπούν ήδη βρασμένα σε ζεστό ζωμό και σερβίρονται αμέσως.

Πηγή:rbth.gr