Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Δυο γυναίκες υποψήφιες για πρόεδροι στο Ιράν!

13 Μαΐου 2013

Δυο γυναίκες υποψήφιες για πρόεδροι στο Ιράν!

736fcdf62a09249dd3201874c4d48f47_XL«Χάλασε» ο… κόσμος στο Ιράν! Δυο γυναίκες υποψήφιες για πρόεδροι

Στις 14 Ιουνίου γίνονται οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν και δυο γυναίκες, η μια νοικοκυρά και η άλλη οικονομολόγος, είχαν τα κότσια να ανακοινώσουν πως σκοπεύουν να υποβάλλουν υποψηφιότητα!

Οι δύο 45χρονες γυναίκες, η Ραζί Ομιντβάρ νοικοκυρά και η Σοράγια Μαλεκζαντέ εκπαιδευόμενη οικονομολόγος και καθηγήτρια πανεπιστημίου, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι προτεραιότητά τους είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν γυναίκες έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, καθώς υπάρχουν ασάφειες τόσο στον συνταγματικό όσο και στον εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με τους νόμους, ο καθένας δικαιούται να εγγραφεί ως υποψήφιος εφόσον θεωρείται «ρεζάλ» – αραβικός όρος που χρησιμοποιείται για διακεκριμένους άνδρες και άτομα υψηλής κοινωνικής θέσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν ο όρος «ρεζάλ» θα μπορούσε να περιλαμβάνει και γυναίκες.

Στα 34 χρόνια από την ισλαμική επανάσταση, καμία γυναίκα δεν έχει διεκδικήσει σοβαρά το προεδρικό αξίωμα και ως εκ τούτου οι συζητήσεις δεν έχουν αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές του 2009, πάνω από 46 εκατομμύρια, ήταν γυναίκες, όπως αναμένεται να είναι και φέτος.

Η προθεσμία των υποψηφίων για εγγραφή θα είναι ανοικτή έως το Σάββατο. Τουλάχιστον 110 άτομα έχουν θέσει υποψηφιότητα, ενώ ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί, βάσει νόμου, να εκτίσει και τρίτη θητεία.

Πηγές: newsit.gr – zoiforos.gr