Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κυρηνείας Χρυσόστομος: «Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο»

13 Μαΐου 2013

Κυρηνείας Χρυσόστομος: «Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο»

kir

Σε πασχαλινό κλίμα και με αισθήματα συγκίνησης, κατάνυξης και λαμπρότητας τελέστηκε, το απόγευμα, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, για την εκ μεταθέσεως εορτή του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στον ομώνυμο και περικαλλή ναό του Αγίου, στην περιοχή Αρχαγγέλου στην Λευκωσία.

Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στο κήρυγμα του μεταξύ άλλων τόνισε τον πλούτο της πνευματικής ύπαρξης των δύο μεγάλων εορταζόντων μορφών, οι οποίες σχετίζονται αμεσότατα με το νησί μας, του Αποστόλου Μάρκου και του Αγίου Επιφανίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίας.

Ο Πανιερώτατος εξέφρασε ακολούθως την ανησυχία του για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο τονίζοντας ότι «είναι πολύ δύσκολη και αναμένεται να είναι ακόμη δυσκολότερη, όμως εμείς έχουμε μάθει πως «ελπίζουμεν επί Κύριον». Από τον Θεό μας θα έρθει η βοήθεια και όχι από ανθρώπους, οι οποίοι μας απογοητεύουν και περισσότερο μας απογοητεύουν οι δικοί μας και στην συνέχεια και οι ξένοι».

«Η Εκκλησία είναι πάντοτε Εκκλησία του μαρτυρίου», ανέφερε για να συνεχίσει λέγοντας ότι «είναι Εκκλησία η οποία δοκιμάζεται, η οποία ταλαιπωρείται, η οποία διώκεται, η οποία δίνει το αίμα της ακολουθώντας τους λόγους του Κυρίου μας, ο οποίος έδωσε το αίμα του πάνω στον Σταυρό για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Έτσι και εμείς δεν περιμένουμε κάτι περισσότερο από κόπο, από θλίψη, από πόνο διότι μας είπε ο Κύριος μας ότι στον κόσμο αυτά θα έχετε».

«Παρά τις απογοητεύσεις, παρά τα προβλήματα, όσο κι αν θέλουν να μας λυπήσουν οι άλλοι εμείς βάζουμε τον σταυρό μας και ελπίζουμε στον Πανάγαθο Θεό και κάτω από την σκέπη της Θεομήτορος, όπως προχωρήσαμε και στο παρελθόν και τώρα θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

«Στώμεν καλώς», τόνισε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αντέξουμε. Πρέπει να στηριχθούμε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντέξουμε. Αυτή η κοινωνική συνοχή, η οποία πήγε να χαθεί με αυτή την κρίση βλέπεται πως αναδύθηκε μέσα από τις καρδιές μας, μέσα από τις ψυχές μας, μέσα από την αγάπη που έχουμε για τον τόπο μας και για τους ανθρώπους του τόπου μας».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της Εσπερινής Ακολουθίας ο Πανιερώτατος προχείρισε σε αναγνώστες δύο εκλεκτά μέλη της ενορίας του Αποστόλου Μάρκου και μετά το πέρας της ακολουθίας έγινε η λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Μάρκου, πέριξ του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού.

kir2

 

kir3

 

Πηγή: http://romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/arxiepiskopi-australias/ekklisies/ekklisia-tis-kiproy/16953-2013-05-12-08-38-19