Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Καθάρισε την καφετιέρα σου οικολογικά

14 Μαΐου 2013

Καθάρισε την καφετιέρα σου οικολογικά

newego_LARGE_t_821_93068510_type12364Μήπως η καφετιέρα σου έχει γεμίσει άλατα με αποτέλεσμα αυτό που πίνεις να έχει όλο και λιγότερο τη γεύση του καφέ.

Μήπως επίσης θέλεις να την καθαρίσεις αλλά θέλεις να αποφύγεις τα διάφορα σκευάσματα του εμπορείου φοβούμενη τα χημικά; Μην ανησυχείς καθόλου.

Δύο είναι οι πιο ενδεδειγμένες φυσικές και “θαυματουργές” ουσίες: η μαγειρική σόδα και το ξύδι. Πρόσεξε όμως να μην τις χρησιμοποιήσεις και τις δύο μαζί γιατί μπορεί να αλληλεπιδράσουν άσχημα.

Αν επιλέξεις τη λύση με το ξύδι, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

Με τους τρόπους που αναφέραμε
καθαρίζει με τον καλύτερο τρόπο
και η κανάτα της καφετιέρας.

Πρώτα πρώτα καθάρισε πολύ καλά τόσο το δοχείο με το νερό, όσο και την καράφα της συσκευής σου.
Βάλε στο δοχείο δύο μέρη νερό και ένα μέρος λευκό ξίδι.
Πάτα το κουμπί και άσε την καφετιέρα να δουλέψει κανονικά.
Μόλις ο κύκλος ολοκληρωθεί κλείσε τον  διακόπτη και άσε το μείγμα να “καθίσει” μέσα στην καράφα για περίπου 15 λεπτά.
Στη συνέχεια, καθάρισε καλά όποια υπόλοιπα μπορεί να έχουν μείνει στην καφετιέρα επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για 2-3 φορές ακόμη –χωρίς να βάλεις επιπλέον ξίδι, όμως. Μη ξεχνάς όμως να αφήνεις τα ευεργετικά 15λεπτα μεταξύ τους.
Τέλος, πλύνε καλά την καράφα –αλλά και τη θήκη του φίλτρου- με χλιαρό νερό και σαπούνι, ξέπλυνέ την και είσαι έτοιμη να απολαύσεις τον αγαπημένο σου καφέ και πάλι.

Η εναλλακτική λύση με τη μαγειρική σόδα είναι παρόμοια, μόνο που στο δοχείο της καφετιέρας βάζεις αντί για ξίδι, ένα μείγμα από νερό και σόδα, η οποία όμως πρέπει να είναι τέλεια διαλυμένη.
Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι επίσης να βάλεις και ένα  φίλτρο στην ειδική θήκη γιατί τα κατάλοιπα μπορεί να είναι πιο… συμπαγή.
Κατά τα άλλα, η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια.

Για καλύτερα αποτελέσματα
Φρόντισε να καθαρίζεις την καφετιέρα σου μία φορά τον μήνα. Αν θέλεις, μπορείς να χρησιμοποιείς εναλλάξ τη μαγειρική σόδα και το ξίδι κάθε φορά.
Επίσης, αν έχεις πολύ καιρό να ασχοληθείς με τη συσκευή σου, ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις την όλη διαδικασία μία δεύτερη φορά.
Οι παραπάνω πρακτικές ισχύουν και για τις καφετιέρες του εσπρέσο ή των διάφορων στιγμιαίων καφέδων που κυκλοφορούν.

Από τη Ζωή Κίττα

Πηγή: womenonly.gr