Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ένα «Δεύτερο Πάσχα» βίωσε o ναός του Αποστόλου Μάρκου στη Λευκωσία

15 Μαΐου 2013

Ένα «Δεύτερο Πάσχα» βίωσε o ναός του Αποστόλου Μάρκου στη Λευκωσία

Ap_Markos_Kykkou2

Γράφει ο Λουκάς Παναγιώτου | Romfea.gr

Ένα «Δεύτερο Πάσχα» βίωσε ο πανηγυρίζων ιερός ναός του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου με την «φωτόρρυτη ευχαριστιακή σύναξη» της Κυριακής του Θωμά, ημέρα κατά την οποία εορτάστηκε, εκ μεταθέσεως και η εορτή του προστάτη και εφόρου της ενορίας του Αρχαγγέλου.

Ο περικαλλής ναός, στολισμένος με της Άνοιξης τις πλούσιες και Αναστάσιμες δωρεές, υποδέχθηκε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, ο οποίος προέστη της λαμπράς πανηγύρεως και με το μεστό πνευματικών και θεολογικών μηνυμάτων κήρυγμά του, κατέστησε τους μετέχοντας κοινωνούς της «ενθέου ευφροσύνης» της μνήμης των εορταζομένων αγίων και ενδόξων αποστόλων Θωμά και Μάρκου του Ευαγγελιστού.

Ο Πανιερώτατος, αφού μίλησε κατ’ αρχήν για τον απόστολο Θωμά και την «καλή απιστία» του, κατέληξε λέγοντας ότι ο Κύριος, «πρόσθεσε στους προηγούμενους μακαρισμούς και ένα ακόμη μεγίστης σημασίας. Μακάριοι, είπεν ο Κύριος, θα είναι από εδώ και πέρα όλοι οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι, οι οποίοι χωρίς να δουν τον Χριστό με τα σωματικά τους μάτια θα πιστεύουν. Και ο μακαρισμός αυτός αναφέρεται σ’ όλους τους πιστούς που έζησαν δια μέσου των είκοσι αιώνων και σ’ εκείνους που θα ζήσουν μέχρι τη συντέλεια του κόσμου. Στο μακαρισμό αυτό», πρόσθεσε, «περιλαμβανόμαστε κι εμείς, οι χριστιανοί του 21ου αιώνα, οι οποίοι πιστεύουμε ακλόνητα στον Κύριο, γιατί έχουμε απόλυτη πεποίθηση σε εκείνους που τον είδαν και τον άκουσαν».

«Εύλαλος ήχος, σήμερα, πανηγυρικής κωδωνοκρουσίας μας συνεγείρει όλους, όλα τα πλήθη των πιστών, να προστρέξουμε στον εορτάζοντα αυτό περικαλλή του αποστόλου Μάρκου ναό, για να αποδώσουμε τιμή στον καλλιστέφανο του Χριστού απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο, επί τη μνήμη της μακαρίας αθλήσεως του. Δεύτε, λοιπόν, φιλεόρτων το σύστημα, δεύτε και χορείαν στησόμεθα, για να γιορτάσουμε όπως πρέπει και να πανηγυρίσουμε όπως του αξίζει την ιερή του μνήμη», τόνισε ακολούθως.

«Το κεφάλαιο  της σημερινής εορτής του αποστόλου Μάρκου είναι και η πρόσκληση του αποστόλου να τον ακολουθήσουμε στην πορεία του προς τον Χριστό» υπογράμμισε ο Κύκκου Νικηφόρος, για να θέσει στη συνέχεια το ερώτημα: «Πώς θα τον ακολουθήσομε»;

«Θα τον ακολουθήσομε με πράξη καθαρτιτική των αισθήσεων και των παθών και με θεωρία πνευματική και ορθόδοξη. Θα τον ακολουθήσουμε με την τήρηση των ευαγγελικών εντολών, πίσω από τις οποίες κρύπτεται ο εντολέας Κύριος και με ολόθερμη και ολόθυμη μετοχή στο Μέγα Μυστήριο θεωρούμε εκ προοιμίου και εξ ορισμού ως εικόνα του Θεού. Θα τον ακολουθήσομε με πρόθυμη πορεία από το ΕΓΩ στο ΕΣΥ της αγαπητικής εν Χριστώ συναντήσεως, και με καθημερινή έμπονη και συστηματική εκζήτηση της Βασιλείας του Θεού και της δικαιοσύνης. Θα τον ακολουθήσομε τέλος, με προσευχή αδιάλειπτη και με προσοχή φρονήσεως και σωφροσύνης ανύστακτη, και με καρδιά ελεήμονα, γεμάτη από πόθο Χριστού και Θείον έρωτα», επεσήμανε.

Κλείνοντας τον λόγο του, ο Πανιερώτατος, ανέφερε «έτσι έζησε, τέτοιος ήταν και είναι στον αιώνα ο απόστολος και ευαγγελιστής Μάρκος, γι’ αυτό και ως άλλος Παύλος δικαιούται να μας προτρέπει «μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς καγώ Χριστού».

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση, γύρω από το ναό, της Ιεράς Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αποστόλου, τα οποία φυλάσσονται στο Ναό και τίθενται προς προσκύνηση από το λαό. Κατά τις λατρευτικές εκδηλώσεις της εορτής του Αγίου η συμμετοχή του λαού ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη με τον μεγαλοπρεπή και ευμεγέθη ιερό ναό να είναι κατάμεστος, όπως και ο αύλιος χώρος.

Ap_MarkosKykkou1

 

Ap_Markos_Kykkou4

 

Ap_Markos_Kykkou3

 

 

 

 

Πηγή: http://www.romfea.gr/ekklisies/ekklisia-tis-kiproy/17010-deutero-pasxa-naos-apostolou-markou-leukosia