Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ανοίγει απόψε στη Λευκωσία η έκθεση «Ξανασυναντώντας το Βυζάντιο»

15 Μαΐου 2013

Ανοίγει απόψε στη Λευκωσία η έκθεση «Ξανασυναντώντας το Βυζάντιο»

bizantioooooooooooo

Ανοίξε  στην Λευκωσία και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα η έκθεση του ζωγράφου Λευτέρη Ολυμπίου με θέμα : «Ξανασυναντώντας το Βυζάντιο».

Ένα μεγάλο μέρος του έργου του Ολύμπιου κυριαρχείται από εικονογραφικά θέματα, σύμβολα αλλά και ιδέες που διατρέχουν το χριστιανισμό και τη βυζαντινή τέχνη.

H αποκαθήλωση, η φιλοξενία του Αβραάμ, το μανδήλιο της Βερονίκης, η φυγή στην Αίγυπτο, η εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το σύμβολο του ιχθύος, ο εικονογραφικός τύπος της Παναγίας της Ομορφιάς στα Λεύκαρα της Κύπρου, όλα τα χριστιανικά μοτίβα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης μεταπλάθονται στη ζωγραφική του σε επίκαιρο διάλογο με το σήμερα.

 

Η ζωγραφική του Λευτέρη Ολύμπιου έχει έναν κεντρικό στόχο: να συνδυάσει το θρησκευτικό πρότυπο με την πολιτική διαμαρτυρία, τη βυζαντινή παράδοση με την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας του, και να τα ενοποιήσει σε ένα αδιαίρετο σύνολο. Οι αλληγορίες και οι θρησκευτικοί συμβολισμοί στην υπηρεσία της πολιτικής διαμαρτυρίας στο έργο του Ολύμπιου συνεπικουρούνται από τη ζωγραφική παραμόρφωσης (τα πρόσωπα των γυναικών στο «Βερονίκη ή ο απών») τη σχηματοποίηση των μορφών, την αφαιρετική διάθεση. (απουσιάζουν κάθε μορφής ζωγραφικά ψιμύθια).

Φωτό:timeoutcyprus.com

Φωτό:timeoutcyprus.com

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Λευτέρη Ολύμπιου με τον τίτλο «Συναντώντας το Βυζάντιο» είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

Φωτό:timeoutcyprus.com

Φωτό:timeoutcyprus.com

Πηγές: ΑΠΕ   -express.gr