Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πράσινες κηδείες για … οικολογικά νεκροταφεία!

15 Μαΐου 2013

Πράσινες κηδείες για … οικολογικά νεκροταφεία!

oikologikeskidies

Ειδικά οικολογικά νεκροταφεία προωθούν τη νέα μόδα της πράσινης κηδείας, η οποία κάνει θραύση στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο και τυπικά δεν διαφέρει στη διαδικασία από τις συνηθισμένες κηδείες.

Η διαφορά έγκειται στο ότι ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες και χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα υλικά προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, στις πράσινες κηδείες δεν χρησιμοποιούνται παραδοσιακά φέρετρα με μεταλλικά χερούλια, ούτε οποιουδήποτε είδους ταρίχευση που συμπεριλαμβάνει χημικές ουσίες. Κατά την ταφή, το σώμα είναι τυλιγμένο σε βιοδιασπώμενα καλύμματα και τοποθετείται σε ένα φέρετρο από ξύλο πεύκου το οποίο είναι από τα ελάχιστα είδη ξύλου που μπορεί να αποσυντεθεί και να γίνει μέρος της γης.

Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν φέρετρα κατασκευασμένα από μπαμπού, πεύκο, ιτιά, ανακυκλωμένο χαρτόνι ακόμη και από αποξηραμένα φύλλα μπανάνας, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 500 έως 1.000 δολάρια, ανάλογα με το υλικό.

Προς το παρόν υπάρχουν μόλις 6 οικολογικά νεκροταφεία στην Αμερική, τα οποία μοιάζουν ουσιαστικά με προσεγμένους κήπους, ενώ όσοι επιθυμούν να ταφούν σε αυτά μετά θάνατον έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από πριν τι λουλούδια και δέντρα θέλουν να έχουν φυτεμένα γύρω τους όταν «φύγουν» απ’αυτήν τη ζωή.

Συγκεκριμένα μόνο στο Prairie Creek, τον τελευταίο χρόνο, υπήρξαν 43 πράσινες ταφές ανθρώπων, και 10 πράσινες ταφές κατοικίδιων, ενώ οι υπεύθυνοι του χώρου επισημαίνουν ότι έχουν κρατήσεις για άλλες 197 μελλοντικές ταφές.

Οι «πράσινες» κηδείες εκτός από οικολογικές, είναι και οικονομικές με συνολικό κόστος μικρότερο των 10.000 δολαρίων.

 

Πηγή: ikypros.com