Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Τίμησε τον Μάριο Τόκα η Λεμεσός

15 Μαΐου 2013

Τίμησε τον Μάριο Τόκα η Λεμεσός

Untitled-5Τις μελωδίες του αείμνηστου Λεμεσιανού μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, σιγοτραγούδησαν χθες βράδυ εκατοντάδες συμπολίτες του, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην οδό που φέρει το όνομα του, έξω από το πατρικό του σπίτι, σε ένα καλλιτεχνικό φιλολογικό μνημόσυνο, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατο του.

Την μνήμη του μουσικοσυνθέτη τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η όλη εκδήλωση, όπως επίσης και ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, Υπουργοί, βουλευτές και οι τοπικές αρχές.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε μεγάλες επιτυχίες του Μάριου Τόκα, με τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών, όπως ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, ο Κούλλης Θεοδώρου και η Μαρία Αλεξίου.

Σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου ανέφερε πως, όσο περνά ο καιρός, τόσο συνειδητοποιούμε όλοι πόσο απαραίτητη ήταν η παρουσία του Μάριου Τόκα, στην οικογένεια του, στους χιλιάδες θαυμαστές της μουσικής του, στους τόσους φίλους τους και πρωτίστως, τους ανθρώπους της πόλης που αγάπησε και τραγούδησε από τα νεανικά του χρόνια.

Το σημερινό συναπάντημα, συνέχισε, “είναι το δικό μας αντίδωρο σε όλα όσα μας έχει προσφέρει ο Μάριος με τη μουσική και την παρουσία του στα καλλιτεχνικά και κοινωνικά πράγματα της πατρίδας μας” και συμπλήρωσε “μπορεί ο Μάριος να παρουσίασε τη δουλειά του σε πολλές πόλεις του κόσμου, να ακούστηκαν οι ήχοι του σε πολλές παραστάσεις, σε μεγάλα θέατρα και συναυλιακούς χώρους, όμως τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συναυλία του Μάριου στη Λεμεσό, στο δρόμο του, έξω από το σπίτι του, στο φυσικό χώρο που έκανε τα πρώτα του βήματα για να βγει στη συνέχεια στον κόσμο της μουσικής”.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ. Νίκος Ζάμπογλου, ο οποίος ανέφερε πως η παρουσία όλων σε αυτό το φιλολογικό μνημόσυνο, είναι μια αρμονική συνένωση της ευαισθησίας μας, στην οποία μας έχει φέρει η μνήμη προς τον Μάριο Τόκα και υπέδειξε πως “αν συναινέσουμε τις ευαισθησίες μας, μαζί και όλος ο πολιτικός κόσμος., θα έχουμε το μεγαλύτερο όπλο μαζί για να αντεπεξέλθουμε στη μεγάλη κρίση που περνά ο τόπος μας”.

“Αν προσθέσουμε όλα τα χαρακτηριστικά του Μάριου Τόκα, το ήθος του, τη γλυκύτητα του, την ευαισθησία του, το ταλέντο του, την ανθρωπιά του, είναι όλα τα προτερήματα του λαού μας. Ο Μάριος όμως, τα συγκέντρωνε όλα μαζί γι αυτό και μας αντιπροσωπεύει καλύτερα από όλα”, συμπλήρωσε.

Ο Δρ.Ζάμπογλου αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες που ανέπτυξαν τη φιλία τους όταν, το 2007, ο Μάριος Τόκας ξεκίνησε θεραπευτική αγωγή, ενώ σημείωσε πως “φεύγοντας μας άφησε ένα έργο τόσο ερωτικό, τόσο πατριωτικό, τόσο ευαίσθητο, που αγγίζει όλες τις καρδιές”.

Εκ μέρους της οικογένειας, ο αδελφός του Μάριου, Νίκος Τόκας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την πολιτεία για τη διαχρονική τιμή που αποδίδει , “σε έναν καλλιτέχνη που έχει φύγει εδώ και πέντε χρόνια από τη ζωή” και τη συγκίνηση του για το γεγονός ότι “τη μνήμη του Μάριου κρατάνε ζωντανή οι απλοί άνθρωποι και κυρίως τα νέα παιδιά που εξακολουθούν να σιγοτραγουδούν τη μουσική του”.

Απευθυνόμενος στο πλήθος των Λεμεσιανών που συγκεντρώθηκαν, ανέφερε πως η παρουσία τους είναι απόδειξη πως “ο Μάριος δεν έχει χάσει τους φίλους του, ότι το έργο του αναπληρώνει τη φυσική του απουσία”.

Πηγή: ikypros.com