Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εκδήλωση «Η Λευκωσία πρωτεύουσα της Ευρώπης».Η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη

20 Μαΐου 2013

Εκδήλωση «Η Λευκωσία πρωτεύουσα της Ευρώπης».Η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη

kypros 2-8-2009 7

Η πολυτάραχη ιστορία της πρωτεύουσας της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγάλης εκδήλωσης στις αίθουσες του παλιού δημαρχείου της Βιέννης, που διοργάνωσε το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης και περιελάμβανε παρουσίαση βιβλίου, προβολή ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφιών και μουσικό πρόγραμμα.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία κ. Κώστας Παπαδήμας επισήμανε πως η Λευκωσία είναι σήμερα η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, που λόγω της τουρκικής κατοχής παραμένει διαιρεμένη, ενώ χαιρέτισε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία διοργάνωσης της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο της «Η πόλη της Λευκωσίας», η γνωστή αρχαιολόγος και ιστορικός Τέχνης κα Άννα Μαραγκού ανέφερε πως είναι αποτέλεσμα μιας ζωντανής τριβής της ίδιας και του φωτογράφου του βιβλίου, Ανδρέα Κούτα, με την πόλη, τα κτήρια, τους ανθρώπους και τα μυστικά της.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Γεωργιάδη για την καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο καθώς και ντοκιμαντέρ του ιδίου για την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα, με έργα Ελλήνων λυρικών συνθετών και κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια,που παρουσίασαν καταχειροκροτούμενοι από το πολυπληθές κοινό, ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης, η υψίφωνος Κατερίνα Κουρή και ο πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Κωνσταντίνος Δημηνάκης (ανταπόκριση Δ. Δημητρακούδη).

 

Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ»: Έκδοση Διεύθυνσης Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Tεύχος 118, Ιανουάριος – Μάρτιος 2013