Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πισσαρίδης: Δεν είναι λύση για την Ευρωζώνη η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ

22 Μαΐου 2013

Πισσαρίδης: Δεν είναι λύση για την Ευρωζώνη η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ

???????????????????????????????????????????

Η Ευρωζώνη είτε θα ξηλωθεί εκ των έσω, είτε όλοι μαζί θα πρέπει να ενδυναμώσουν τα θεμέλια της και το κοινό νόμισμα, ήταν το μήνυμα του Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος σημείωσε πως δεν είναι λύση για την Ευρωζώνη η έξοδος της Κύπρου ή οποιασδήποτε άλλης χώρας-μέλος που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Ο κ. Πισσαρίδης ήταν ομιλητής στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος με τίτλο «Πέντε χρόνια Ευρώ στην Κύπρο», και συγκεκριμένα στην θεματική ενότητα για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Ο κ. Πισσαρίδης, χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση στην Ευρωζώνη ως δυσάρεστη και ιδιαίτερα δύσκολη, τόνισε την ανάγκη ενός πιο υγιούς μέλλοντος, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τραπεζικής ένωσης αλλά της δημοσιονομικής ένωσης.

Όπως ανέφερε, μετά από χρόνια λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων, η Ευρώπη χρειάζεται προγράμματα υποδομής και νέους θεσμούς. Υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Η αγορά εργασίας χρειάζεται ευελιξία, ιδιαίτερα στις χώρες του νότου, είπε, εξηγώντας πως με τον όρο ευελιξία εννοεί περισσότερη ελευθερία στους εργοδότες να τρέξουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς πολλούς κανόνες.

Οσον αφορά στις δομικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε κατά την ομιλία του ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια ώστε να επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Όπως είπε, η Τρόικα μπορεί να έχει δίκαιο που ζητά δομικές μεταρρυθμίσεις, όμως κάνει λάθος ως προς το χρόνο που τις ζητά.

Ο Νομπελίστας καθηγητής σημείωσε σε άλλο σημείο της παρουσίασης του, πως είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η Ενιαία Αγορά, υπό την έννοια της δημιουργίας ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας. Όπως, υπογράμμισε, θα πρέπει να απομακρυνθούν τα εμπόδια που τίθενται στην αγορά υπηρεσιών ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πρόσθεσε, ότι το μέλλον της ανάπτυξης βρίσκεται σε μερικούς τομείς υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι οδηγούν την υπόλοιπη οικονομία σε ανοδικούς ρυθμούς.

Πηγήonlycy.com