Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Russia Today: Ειδήσεις που δεν θα δεις αλλού

22 Μαΐου 2013

Russia Today: Ειδήσεις που δεν θα δεις αλλού

Russia Today: Ειδήσεις που δεν θα δεις αλλού

Του Ίγκορ Ρόζιν

Το τηλεοπτικό κανάλι Russia Today έθεσε σε λειτουργία πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το αμερικανικό κανάλι, CNN, αλλά και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters. Το πρακτορείο θέλει να γίνει η “εναλλακτική φωνή ειδήσεων”, παγκοσμίως.

Στην αρχή Απριλίου ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός Russia Today (RT) ξεκίνησε ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα, το πρακτορείο τηλεοπτικών ειδήσεων RUPTLY. Το πρακτορείο σχεδιάζει να παρέχει τηλεοπτικό υλικό σε κανάλια από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ανταγωνισμό στα κορυφαία πρακτορεία του κόσμου στον τομέα αυτό, όπως το Reuters ή το Associated Press.

Στην κάλυψη των γεγονότων, πολλά ΜΜΕ προσανατολίζονται κατά πρώτο λόγο στα βίντεο από πρακτορεία, καθώς τα ίδια δεν είναι σε θέση να στείλουν δικούς τους ανταποκριτές σε όλα τα καυτά σημεία του πλανήτη. Όπως ανέφερε στη RBTH η αρχισυντάκτης του RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, το RUPTLY φιλοδοξεί να καταστεί μια σημαντική πηγή τηλεοπτικού υλικού για όλα τα είδη εκπομπών, μικρών και μεγάλων. Και παράλληλα, μια εναλλακτική φωνή στο διεθνές ειδησεογραφικό τοπίο, καθώς θα είναι το μέρος όπου θα μπορεί κανείς να λάβει αποκλειστικές ειδήσεις τις οποίες τα άλλα πρακτορεία ή έχουν χάσει ή έχουν αγνοήσει.

Η κ. Σιμονιάν τόνισε ότι «η αγορά τηλεοπτικού ειδησεογραφικού υλικού είναι πολύ συγκεντρωτική και είναι σημαντικό τα παλιά ή τα νέα ΜΜΕ να έχουν μια αληθινά ευρύτερη επιλογή για τις ειδήσεις τους». Πρόσθεσε δε, ότι σκοπός του πρακτορείου είναι να αποκτήσει μελλοντικά οικονομική αυτάρκεια.

Σύγχρονες τεχνολογίες

Το RUPTLY θα χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες συλλογής και διανομής βιντεοσκοπήσεων. Η αρχισυντάκτης αναφέρει ότι με σκοπό την παραγωγή αποκλειστικών ειδήσεων για διανομή στο εξωτερικό, η διεθνής παρουσία του πρακτορείου θα διευρυνθεί μέσω των γραφείων και των δικτύων συνεργασίας που διαθέτει ανά τον κόσμο, ενώ πλούσιο θα είναι και το υλικό που θα λαμβάνεται απευθείας από τα σημεία που διαδραματίζονται τα σημαντικότερα τρέχοντα διεθνή γεγονότα.

Η απόφαση για τη δημιουργία του RUPTLY ελήφθη ύστερα από την επιτυχία και τη δημοτικότητα του πρώτου on line πρακτορείου τηλεοπτικών ειδήσεων RT FreeVideo, το οποίο παρέχει στα επαγγελματικά ΜΜΕ πρόσβαση σε βιντεοσκοπημένο υλικό και ειδήσεις του RT. Υλικό από το FreeVideo χρησιμοποιούν στις εκπομπές τους περισσότερα από 16.500 τηλεοπτικά κανάλια και πρακτορεία από 185 χώρες, μεταξύ αυτών και τα CNN, Fox News, ABC News, AP και Reuters. Σύμφωνα με την Σιμονιάν, το RUPTLY είναι η φυσική συνέχεια του RT, αποτελώντας μάλιστα ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρότζεκτ.

Σήμερα, στα γραφεία του πρακτορείου στο Βερολίνο εργάζονται περισσότεροι από 100 επαγγελματίες του χώρου των μίντια, προερχόμενοι από διάφορες χώρες. Λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες βιντεοσκοπήσεις από ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιώντας το διευρυμένο υφιστάμενο δίκτυο και τα 22 γραφεία ανταποκρίσεων του τηλεοπτικού σταθμού RT  σε 19 χώρες. Οι πελάτες του έχουν αρκετές επιλογές για την απόκτηση του υλικού. Αυτές, ξεκινούν από την αγορά μια βιντεοσκόπησης ή τηλεοπτικής μετάδοσης, και φτάνουν σε πλήρη ετήσια συνδρομή. Η μέση τιμή ενός υλικού, κυμαίνεται στα 400 ευρώ.

Όσον  αφορά το ποσοστό του τηλεοπτικού υλικού από τη Ρωσία, η Σιμονιάν αναφέρει ότι αυτό θα εξαρτάται από την ειδησεογραφία. Θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα σπουδαία γεγονότα που θα συμβαίνουν στη Ρωσία, αλλά η βασική αποστολή του πρακτορείου, θα είναι η κάλυψη των σημαντικών γεγονότων από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα εκείνων που δεν εξασφάλισαν ή δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή τα υπόλοιπα διεθνή πρακτορεία.


 

Έχοντας θέσει σε λειτουργία το πρώτο του κανάλι τον Δεκέμβριο του 2005, το τηλεοπτικό δίκτυο RT διαθέτει πλέον τρία ακόμη κανάλια διεθνών ειδήσεων που εκπέμπουν στα αγγλικά, ισπανικά και αραβικά, τον RT Αμερικής από την Ουάσιγκτον, καθώς και το κανάλι με ντοκιμαντέρ RTDoc. Ο RT διαθέτει 22 γραφεία σε 19 χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Δελχί, το Κάιρο, τη Βαγδάτη και άλλες σημαντικές πόλεις, ενώ απασχολεί περισσότερους από 1000 επαγγελματίες του δημοσιογραφικού χώρου σε όλο τον κόσμο.

Ο RT καλύπτει τα σημαντικότερα γεγονότα και απευθύνεται σε θεατές που θέλουν να μάθουν περισσότερα από αυτά που μεταδίδουν τα μεγάλα ΜΜΕ. Είναι το μοναδικό ρωσικό κανάλι που είχε δύο υποψηφιότητες για το διεθνούς κύρους βραβείο Emmy, και το πρώτο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό κανάλι που έχει φτάσει κοντά στο ένα δισεκατομμύριο επισκέψεις στο YouTube.

Επίσης, το 2009 ο RT ξεκίνησε ένα μοναδικό πρότζεκτ για τα επαγγελματικά ΜΜΕ: Το FreeVideo, που είναι το πρώτο πρακτορείο ρωσικού βίντεο στην αγγλική γλώσσα, το οποίο δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα δωρεάν on line πρόσβασης σε βιντεοσκοπημένο υλικό και ειδήσεις του RT. To 2012, το RT άρχισε να εκπέμπει παγκοσμίως σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας (High Definition).

Πηγήrbth.gr