Γενικά Θέματα

Πέντε χάλκινα νομίσματα ίσως γίνουν αφορμή για να ξαναγραφτεί η Ιστορία της Αυστραλίας

24 Μαΐου 2013

Πέντε χάλκινα νομίσματα ίσως γίνουν αφορμή για να ξαναγραφτεί η Ιστορία της Αυστραλίας

imerisia_LARGE_t_1061_43537576ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ

Πέντε παλαιά χάλκινα νομίσματα που βρέθηκαν τυχαία από έναν στρατιώτη σε ένα μικρό νησάκι κοντά στο Ντάργουιν, πριν 70 χρόνια, ίσως αποτελέσουν την αφετηρία να έλθουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία και να ξαναγραφεί η ιστορία της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νομίσματα, που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα, είναι αφρικανικά και προέρχονται από το σουλτανάτο Kilwa που πριν 1.000 χρόνια ήκμαζε εμπορικά σε ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται κοντά στα παράλια της σημερινής Τανζανίας.

Τα χάλκινα νομίσματα βρήκε τυχαία το 1944 στο μικρό και ακατοίκητο νησάκι Wessel, που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Northern Territory, ένας στρατιώτης που υπηρετούσε εκεί.

Μετά τον βομβαρδισμό του Ντάργουιν από τους Ιάπωνες το 1942 κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, στα μικρά και ακατοίκητα νησάκια στάλθηκαν Αυστραλοί στρατιώτες για να μη τα καταλάβουν οι Ιάπωνες και τα μετατρέψουν σε βάσεις τους, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν στην ενδοχώρα.

Στο νησάκι Wessel υπηρετούσε και ο στρατιώτης που, περιμένοντας τους Ιάπωνες, που δεν έφτασαν ποτέ, ψάρευε να του περάσει η ώρα.

Σε κάποια ερημική παραλία του νησιού βρήκε και τα πέντε αφρικανικά νομίσματα που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ιστορικών και ανθρωπολόγων, για το ποιος τελικά (και πότε) έφτασε πρώτος στην Αυστραλία.

Η ύπαρξη και η μικρή ιστορία της ανεύρεσης των χάλκινων νομισμάτων, έγινε γνωστή το 1979 όταν ο άνθρωπος που τα βρήκε τα έστειλε σε ένα Μουσείο να του πουν πόσο άξιζε ο «θησαυρός» που είχε στην κατοχή του.

Στο μεταξύ, είχε κρατήσει και έναν χάρτη από την εποχή εκείνη πάνω στο οποίο είχε σημειώσει με ένα «χ» το σημείο που είχε βρει τα νομίσματα.

Η ιστορία των χιλιόχρονων νομισμάτων προκάλεσε το ενδιαφέρον του Αυστραλού καθηγητή, Ian McIntosh, ο οποίος και διδάσκει Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Με τα νομίσματα και τον χάρτη ανά χείρας και μαζί με άλλους συναδέλφους του, θα κάνουν μια επιτόπια έρευνα, τον προσεχή Ιούλιο, στο νησάκι, που, σύμφωνα με τους θρύλους των Αμπορίτζινις, υπάρχει και μια ιερή σπηλιά κοντά στην παραλία.

Μέχρι τώρα, είναι πια γνωστό ότι ο κάπτεν Κουκ δεν ήταν ο πρώτος λευκός Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία και ανακήρυξε τη χώρα «κενή από κατοίκους» προχωρώντας ταυτόχρονα στην προσάρτησή της στη Μεγάλη Βρετανία.

Είναι, ήδη, εξακριβωμένο ότι το 1606 ο Ολλανδός θαλασσοπόρος, Willem Janszoon, έφτασε στη χερσόνησο Cape Work της Βόρειας Αυστραλίας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα πέρασε από τον ίδιο τόπο ο, επίσης Ολλανδός, Dirk Hartog.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- imerisia.gr