Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

NASA: Επόμενη αποστολή στο διάστημα μία… 3D πίτσα!

25 Μαΐου 2013

NASA: Επόμενη αποστολή στο διάστημα μία… 3D πίτσα!

newego_LARGE_t_1101_54202698ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ… ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στην ανάπτυξη ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή που θα τυπώνει «γευστικό και θρεπτικό» φαγητό το οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους προσανατολίζεται η NASA. Πρώτη αποστολή; Η εκτύπωση… τρισδιάστατης πίτσας.

Την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος εκτύπωσης τροφίμων έχει αναλάβει η εταιρεία Systems & Materials Research Corporation, η οποία έχει λάβει επιχορήγηση 125.000 δολαρίων για χρονικό διάστημα 6 μηνών από τη NASA.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία μηχανή που θα δημιουργεί… φαγητό από βασικά συστατικά σε σκόνη τα οποία θα φορτώνονται σε αυτή μέσα από «κασέτες» που θα περιλαμβάνουν έλαια και σκόνες υδατανθράκων. Αυτές οι πρώτες ύλες θα μπορούν να πωλούνται στα καταστήματα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ενώ θα μπορούν να παραμένουν στα ράφια μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και τρεις δεκαετίες.

Η NASA επιχορηγεί τη συγκεκριμένη ιδέα καθώς αποτελεί μία πολύ καλή λύση για τη διατροφή των αστροναυτών σε περίπτωση μακρινών διαστημικών ταξιδιών.

Τι τρόφιμα, όμως, θα μπορούσαν να προκύψουν από μία τέτοια εκτύπωση; Σε πρώτη φάση, η ομάδα θα πειραματιστεί πάνω στη δημιουργία μίας τρισδιάστατης… πίτσας ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και με άλλοι πειραματισμοί.

Αν το εγχείρημα στεφτεί με επιτυχία, το σύστημα που θα προκύψει θα μπορούσε όχι απλά να διατρέφει τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια διαστημικών ταξιδιών αλλά και να προσφέρει τροφή στην ανθρωπότητα στο μέλλον όταν ο πληθυσμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος και οι φυσικές πηγές τροφίμων πιο σπάνιες.

 Πηγή: imerisia.gr