Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ανησυχητικό ή περιθωριακό ρατσιστικό επεισόδιο (;)

28 Μαΐου 2013

Ανησυχητικό ή περιθωριακό ρατσιστικό επεισόδιο (;)

H πολυβραβευμένη ηθοποιός Natasha Wanganeen, από την πασίγνωστη ταινία «Rabbit Proof Fence»

H πολυβραβευμένη ηθοποιός Natasha Wanganeen, από την πασίγνωστη ταινία «Rabbit Proof Fence»

Μία ομάδα πασίγνωστων Αβοριγίνων ηθοποιών που βρίσκονται στη Μελβούρνη ως πρωταγωνιστές μίας θεατρικής παράστασης, μέσα σε 24 ώρες από την άφιξή τους στην πρωτεύουσα της Βικτώριας έπεσαν πέντε φορές θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Ενώ περίμεναν ταξί -το οποίο μάλιστα είχαν καλέσει τηλεφωνικά να τους πάει από το θέατρο Malthouse μετά το τέλος της πρόβας, στο ξενοδοχείο τους- όταν το ταξί έφτασε ο οδηγός αρνήθηκε να τους πάρει λόγω της εμφάνισής τους. Την ίδια ακριβώς ρατσιστική συμπεριφορά από οδηγούς ταξί της Μελβούρνης αντιμετώπισαν όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά τέσσερις φορές το ίδιο βράδυ. Η παρέα των ηθοποιών κάλεσε το ταξί γύρω στις 7.00 το βράδυ. Και σαν να μην έφτανε αυτό την επόμενη μέρα που επέλεξαν τη δημόσια συγκοινωνία ήρθαν πάλι αντιμέτωποι με την ρατσιστική συμπεριφορά επιβάτη που, εκτός από την λεκτική επίθεση που τους έκανε, πήγε στον οδηγό του τραμ και του ζητούσε να φωνάξει την αστυνομία γιατί ήταν σίγουρος πως η παρέα των ηθοποιών ταξίδευε χωρίς να έχει πληρώσει εισιτήριο.

Το περιστατικό προκάλεσε σάλο στην κοινωνία της Μελβούρνης καθώς τέτοιου είδους ρατσιστική συμπεριφορά θεωρείται πρωτόγνωρο φαινόμενο. Άξιο περιέργειας και δείγμα παντελούς άγνοιας και το γεγονός ότι οι ηθοποιοί που έπεσαν θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς είναι πασίγνωστοι και όχι μόνο στην Αυστραλία. Μιλάμε για τους Tom E Lewis, πρωταγωνιστή της ταινίας «The Chant of Jimmie Blacksmith», την πρωταγωνίστρια της ταινίας «Rabbit-Proof Fence», Natasha Wanganeen, τους Jada Alberts και Rarriwuy Hick από τη σειρά «Redfern Now», και την ηθοποιό Frances Djulibing από την ταινία «Ten Canoes». Οι ηθοποιοί συμμετέχουν στην παραγωγή «Shadow King», η οποία βασίζεται στο θεατρικό έργο του Γουίλιαμ Σέξπιρ «King Lear».

Tην εμπειρία των τεσσάρων ηθοποιών κατήγγειλε στα ΜΜΕ η Jada Alberts, η οποία μετά την εξιστόρηση των όσων έζησε αυτή και οι συνάδελφοι της πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύει ότι τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά» αφήνοντας να εννοηθεί πως τελικά δεν πρόκειται για περιστατικό που υποδηλώνει ότι αυξάνεται ο ρατσισμός στην Μελβούρνη.

Παράλληλα, ο κ. David Samuel από τον οργανισμό Victorian Taxi Association, δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού πως ελπίζει ότι παρά το γεγονός ότι οι ηθοποιοί δεν έκαναν επίσημη καταγγελία στο Victorian Taxi Directorate, η αρχή θα δράση αυτοβούλως και θα κάνει τις σχετικές έρευνες προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

 

 

Πηγή: http://neoskosmos.com/news/el/node/31095