Αστρονομία & Αστροφυσική

Γαλαξίες Πέρα από τη Καρδιά

30 Μαΐου 2013

Γαλαξίες Πέρα από τη Καρδιά

heartmaffei_smallΟι δύο γαλαξίες στην αριστερή άκρη ήταν άγνωστοι μέχρι το 1968. Παρόλο που θα έπρεπε να εμφανίζονται ως δύο από τους φωτεινότερους γαλαξίες στον ουρανό τη νύχτα, η αδιαφανής σκόνη της κεντρικής ζώνης του Γαλαξία τους επισκιάζει από το να φανούν στο ορατό φως.

 

Η παραπάνω εικόνα, που τραβήχτηκε στο υπέρυθρο φως από το τηλεσκόπιο Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE), δείχνει αυτούς τους γαλαξίες με μεγάλη λεπτομέρεια δίπλα από το φωτογενές νεφέλωμα Heart (IC 1805).

 

Ο σπειροειδής γαλαξίας, κοντά στην κορυφή είναι ο πιο εύκολα εντοπίσιμος και είναι γνωστός ως Maffei 2. Ακριβώς κάτω και στα δεξιά του φαίνεται ασαφής ο Maffei 1, ο πιο κοντινός γιγαντιαίος ελλειπτικός γαλαξίας στη Γη. Η παραπάνω εικόνα εκτείνεται όσο τρία γεμάτα φεγγάρια από το επάνω μέρος προς το κάτω.

 

 

Οι γαλαξίες Maffei εκτείνονται σε περίπου 15.000 έτη φωτός και βρίσκονται περίπου 10 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό της Κασσιόπης. Στα δεξιά της εικόνας, τα αστέρια, τα αέρια νημάτια και η ζεστή σκόνη δίνουν έμφαση στη λεπτομερή υπέρυθρη θέα του Νεφελώματος της Καρδιάς.

Πηγή: tsene.com