Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τάρτα με πατάτες, σπαράγγια και μπέικον

6 Ιουνίου 2013

Τάρτα με πατάτες, σπαράγγια και μπέικον

recipe2228_TartapatataBacon

ΥΛΙΚΑ

  • Για το πιάτο
    • 1 φύλλο σφολιάτας, διαμέτρου 25 εκ.
    • 200 γρ. πατάτες, βρασμένες και λιωμένες με πιρούνι
    • 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
    • 30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
    • 30 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 75 γρ. μπέικον,κομμένο σε μικρά καρέ
    • 15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
    • 20 γρ. βούτυρο
    • 40 γρ. σπαράγγια, βρασμένα και κομμένα σε φέτες
    • αλάτι
    • πιπέρι μαύρο, τριμμένο
    ΓΙΑ 1 ΤΑΡΤΙΕΡΑ 23 ΕΚ.
    1 ώρα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Για το πιάτοΑπλώνουμε τη ζύμη σε ελαφρώς βουτυρωμένη ταρτιέρα. Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και από πάνω ρίχνουμε φασόλια, για να μη φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να αρχίσει να ροδίζει λίγο, για 15 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε τα φασόλια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γίνει η ζύμη τραγανή και να πάρει ένα ωραίο σκούρο χρυσαφένιο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει ελαφρώς τραγανό. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, για να αναπτυχθούν τα αρώματα.

    Σε μια μπασίνα αναμειγνύουμε τον πουρέ πατάτας με το θυμάρι, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Στρώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στη βάση της προψημένης τάρτας. Προσθέτουμε από πάνω το μείγμα του μπέικον και τέλος τα σπαράγγια.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να πάρει η τάρτα ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, για 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε την τάρτα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά πριν την κόψουμε. Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: yiannislucacos.gr