Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Θεία Λειτουργία στη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στα Κατεχόμενα

11 Ιουνίου 2013

Θεία Λειτουργία στη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στα Κατεχόμενα

moni_varnava

Με τη λήξη της αναστάσιμης περιόδου ο θριαμβευτικός ύμνος «Χριστός Ανέστη» εψάλη σήμερα στη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στα Κατεχόμενα, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία για την εορτή του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, ο οποίος είναι αδελφός της Μονής.

Το κατοχικό καθεστώς έδωσε την άδεια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας μετά από μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου προς τον τάφο του.

Η Μονή, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων Σαλαμίνας και Έγκωμης, ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αιώνα από τον αρχιεπίσκοπο Ανθέμιο, όταν αποκαλύφθηκαν τα οστά του Αποστόλου Βαρνάβα και επ’ αυτών το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.

Αποτέλεσμα αυτής της αποκάλυψης ήταν η κήρυξη της Εκκλησίας της Κύπρου σε αυτοκέφαλη από τον Αυτοκράτορα Ζήνωνα (474 – 491 μ.Χ.). Η αρχική Μονή καταστράφηκε και τον 17ο αιώνα στη θέση της χτίστηκε η σημερινή.

Το Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα έχει μετατραπεί σε μουσείο και οι αρχικές εικόνες του εικονοστασίου του ναού έχουν εξαφανιστεί. Επίσης, έχουν κλαπεί ιερά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.

Η μνήμη του Αποστόλου Βαρνάβα τιμήθηκε και με αρχιερατικό συλλείτουργο, προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, στον ομώνυμο ιερό ναό, στη Λευκωσία.

Πηγή: romfea.gr