Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

«Σλαβιστές από 23 χώρες θα μελετήσουν τη νοτιοσλαβική γλώσσα των Σκοπίων»

17 Ιουνίου 2013

«Σλαβιστές από 23 χώρες θα μελετήσουν τη νοτιοσλαβική γλώσσα των Σκοπίων»

slavisti
Σλαβιστές και «μακεδονιστές», νέοι επιστήμονες, ιστορικοί, εθνολόγοι, φοιτητές από πανεπιστήμια είκοσι τριών χωρών από όλον τον κόσμο θα πληροφορηθούν για τη νοτιοσλαβική γλώσσα των Σκοπίων, τον πολιτισμό, την ιστορία, τη λογοτεχνία, σε ένα Διεθνές Συμπόσιο,  που θα πραγματοποιηθεί 

 

στην πόλη της Οχρίδας από αύριο έως και τις 28 Ιουνίου 2013, γράφει το δημοσίευμα του νοτιοσλαβικού Dnevnik.
 
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 89 Σλαβιστές- μελετητές της σλαβικής γλώσσας, από 23 χώρες, η πλειοψηφία των οποίων είναι από τις σλαβικές χώρες: Ρωσία, Πολωνία, Σλοβενία, Ουκρανία, Σερβία, Κροατία. Συμμετέχουν ακόμη σλαβιστές από τις ΗΠΑ και από χώρες της δυτικής Ευρώπης.
 
Μεταξύ των συμμετεχόντων θα βρίσκονται και σλαβιστές από τη Νότιο Κορέα και την Κίνα και για πρώτη φορά συμμετέχει στο Συνέδριο και σλαβιστής-μελετητής,  από τη Φινλανδία.
 
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο πανεπιστήμιο  της Οχρίδας «Κύριλλος και Μεθόδιος».
 
Υπενθυμίζεται ότι η νοτιοσλαβική γλώσσα των Σκοπίων, διδάσκεται σε 11 τμήματα κέντρων γλωσσών παγκοσμίως καθώς και σε 28 Ινστιτούτα ή υπηρεσίες και σημειώνεται ότι πέρσι εγκρίθηκε η εκμάθησή της στο Κίεβο- ως νοτιοσλαβική γλώσσα- με χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών.
 
{Οι Νοτιοσλάβοι προσπαθούν να κατοχυρώσουν τη σλαβική γλώσσα τους, με την ονομασία «μακεδονική»}.
 
Πηγή: echedoros-a.gr