Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αρθρίτιδα: Νέα πρωτοποριακή αντιμετώπιση

20 Ιουνίου 2013

Αρθρίτιδα: Νέα πρωτοποριακή αντιμετώπιση

arthritis_new_a_07Ένα αέριο, με οσμή κλούβιων αυγών, απεδείχθη ότι μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την διόγκωση των αρθρώσεων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόοδο για τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter, ανακάλυψαν ένα καινούργια φάρμακο, το οποίο έχει την ιδιότητα να παράγει υδρόθειο (H2S), το οποίο μειώνει αποτελεσματικά την διόγκωση και την φλεγμονή της αρθρίτιδος.
Το υδρόθειο επί πολλά χρόνια εθεωρείτο ένα πολύ δηλητηριώδες υποπροϊόν, εύφλεκτο, διαβρωτικό και εκρηκτικό. Όμως η έρευνα δείχνει τώρα μια τελείως διαφορετική πλευρά, καλοήθη, αυτής της ουσίας.

Ο καθηγητής Matt Whiteman, του πανεπιστημίου του Exeter, είπε ότι η έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην Journal of Cellular and Molecular Medicine, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αποτελεσματικότερες θεραπείες της αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων.

Η ομάδα των ερευνητών είχε δείξει προηγουμένως, ότι τα επίπεδα του υδροθείου στις αρθρώσεις αυξάνονται μέχρι το τετραπλάσιο σε περιπτώσεις ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά περιέργως, τα υψηλότερα επίπεδα υδροθείου, συνδέονταν στενά με χαμηλότερο αριθμό φλεγμονωδών κυττάρων. Η τελευταία μελέτη, παρέχει περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πραγματικός ρόλος του υδροθείου, ίσως είναι η καταπολέμηση της φλεγμονής, της διόγκωσης και της καταστροφής της άρθρωσης.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, φαίνεται ότι με αυτή την νέα κατηγορία φαρμάκων, θα μπορούσαν να ωφεληθούν και ασθενείς που πάσχουν και από άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, ακόμη και στις φλεγμονώδεις εκδηλώσεις νόσων, όπως ο διαβήτης.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline