Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως μία κότα είναι πιο έξυπνη από ένα παιδί τριών ετών

24 Ιουνίου 2013

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως μία κότα είναι πιο έξυπνη από ένα παιδί τριών ετών

chick-660Απρόσμενες ικανότητες στην αριθμητική, τη λογική και τον αυτοέλεγχο φαίνεται πώς έχουν οι… κότες, ξεπερνώντας μάλιστα ακόμα και ένα παιδί 3 χρονών, όπως διαπίστωσαν Βρετανοί ερευνητές.

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, η καθηγήτρια Κριστιν Νίκολ από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στην Αγγλία, παρατήρησε ότι οι κότες εμφανίζουν χαρακτηριστικά τα οποία στους ανθρώπους εμφανίζονται μόνο σε παιδιά άνω των 4 ετών.

Συγκεκριμένα, τα κοτόπουλα, αμέσως μόλις βγουν από το αυγό, είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αριθμούς μέχρι το πέντε αλλά και να διακρίνουν μεγέθη, ενώ φαίνεται πως είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι όταν ένα αντικείμενο χαθεί από το οπτικό τους πεδίο, συνεχίζει να υπάρχει, σε αντίθεση με μωρά των ανθρώπων, τα οποία αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη δεξιότητα μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Επίσης, όπως αναφέρει το άρθρο στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, οι κότες έχουν και αυτό-έλεγχο, αφού το 93% εξ αυτών καταλάβαινε πως αν δεν ξεκινήσει αμέσως να τρώει τότε θα έχει για περισσότερη ώρα τροφή.

Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο, είναι ότι οι κότες έχουν και ικανότητα προσανατολισμού, αφού τα πειράματα έδειξαν πως σε ηλικία μόλις δύο εβδομάδων, μπορούν να προσανατολιστούν στο χώρο χρησιμοποιώντας τον ήλιο, ενώ ανάλογα με τη θέση του κατανοούν την ώρα της ημέρας, γεγονός που δε μπορούν να κάνουν τα παιδιά.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr