Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Σαρδέλες ιµάµ µε τυρί και αρωµατικά

24 Ιουνίου 2013

Σαρδέλες ιµάµ µε τυρί και αρωµατικά

D3D933BCF7AA4C4C9D8CE456C7C8D0BD

Φωτογραφία: Γιώργος Δέτσης, εκτέλεση συνταγών: Βίκυ Κουμάντου

 

Συνταγή Τάσος Μπίκος

Δύο κλασικά πιάτα, οι σαρδέλες στον φούρνο και το ιµάµ, ενώνονται σε µια µερακλίδικη εκδοχή

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτοµα)

1 κιλό σαρδέλες

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

500 γρ. κρεµµύδια, κοµµένα σε λεπτές φέτες

200 γρ. φινόκιο, κοµµένο σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες

αλάτι και πιπέρι

500 γρ. ντοµάτες, κοµµένες σε λεπτές φέτες

1 φλ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο

3 κ.σ. µάραθο, ψιλοκοµµένο

350 γρ. φέτα (ή λευκό τυρί), χονδροσπασµένη

400 γρ. ντοµατίνια, κοµµένα σε ροδέλες

µείγµα από 300 γρ. γαλέτα (τριµµένη φρυγανιά), 1 κ.γ. ξερή ρίγανη και 2 κ.σ. ξερό θυµάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουµε τα ψάρια, κάνοντας µια χαρακιά στο κάτω µέρος της κοιλιάς και αφαιρώντας τα εντόσθια. Κόβουµε και πετάµε τα κεφάλια. Ασκώντας µικρή πίεση µε το µεγάλο δάχτυλό µας στη βάση της ουράς αφαιρούµε το κόκαλο και πλένουµε πολύ καλά κάτω από τρεχούµενο νερό.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουµε 50 ml ελαιόλαδο και σε µέτρια φωτιά σοτάρουµε τα κρεµµύδια, το φινόκιο και το σκόρδο έως ότου µαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουµε. Αν τα υλικά µας κινδυνεύουν να αρπάξουν, ραντίζουµε µε λίγο νερό. Προσθέτουµε τις ντοµάτες και αφήνουµε τη σάλτσα να βράσει. Μόλις δέσει, ρίχνουµε τα αρωµατικά, ανακατεύουµε ελαφρά και την αφήνουµε να κρυώσει. Τέλος, προσθέτουµε τη φέτα.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουµε ένα αντικολλητικό ταψί και απλώνουµε τις σαρδέλες ανοιχτές. Αλατοπιπερώνουµε και µε ένα κουτάλι µοιράζουµε τη γέµιση σε κάθε σαρδέλα. Στολίζουµε µε τα ντοµατίνια και πασπαλίζουµε µε το µείγµα της γαλέτας µε τα αρωµατικά. Ραντίζουµε µε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουµε για 10-15 λεπτά.

TIP

Αν στο τέλος του μαγειρέματός της η γέμιση έχει βγάλει υγρά, προσθέστε λίγη γαλέτα.

 

 

Πηγή:tovima.gr