Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Η Ανάφη μοναστήρια και εκκλησίες.

26 Ιουνίου 2013

Η Ανάφη μοναστήρια και εκκλησίες.

Εκκλησία Αγίων Αναργύρων  Φωτό: greekchoices.gr

Εκκλησία Αγίων Αναργύρων
Φωτό: greekchoices.gr

Εκκλησία Αγίου Νικολάου   Φωτό: greekchoices.gr

Εκκλησία Αγίου Νικολάου
Φωτό: greekchoices.gr

Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας   Φωτό: greekchoices.gr

Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας
Φωτό: greekchoices.gr

Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής  Φωτό: greekchoices.gr

Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής Φωτό: greekchoices.gr

Η Ανάφη διαθέτει αρκετά μοναστήρια και εκκλησίες. Σπουδαιότερα είναι:

1. Το Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στο όρος Κάλαμος, που πήρε αυτό το όνομα, γιατί η εικόνα της βρέθηκε δεμένη πάνω σε ένα καλάμι, συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις της περιοχής, γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Υπάρχουν δυο μοναστήρια στην περιοχή: το Πάνω Μοναστήρι και το Κάτω Μοναστήρι, σε απόσταση μιας ώρας από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Το Κάτω  Μοναστήρι, είναι χτισμένο στη βάση του λόφου , πάνω στη βάση ναού του Απόλλωνα, διαθέτει ξενώνες  και στεγάζει πολλά ιερά κειμήλια. .Το Πάνω Μοναστήρι που είναι σήμερα ερειπωμένο ( σώζονται το καθολικό και κελιά), ιδρύθηκε το 1715 και γύρω του υπάρχουν ίχνη μεσαιωνικής οχύρωσης.

2. Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής  που βρίσκεται στον περίβολο του ναού του Αιγλήτη Απόλλωνα – Αναφαίου, στους πρόποδες του όρους Κάλαμος

3. Τις εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα, στην είσοδο της Χώρας, του Σταυρού, με τέμπλο του 17ου αι., της Κοίμησης της Θεοτόκου, με αξιόλογο τέμπλο, του Αγίου Νικολάου, με περίτεχνο τέμπλο του 18ου αι. και εικόνες του 17ου-18ου, του Αγίου Αθανάσιου και των Αγίων Αναργύρων.

4. Τη Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, σε απόκρημνη τοποθεσία στις βόρειες ακτές του νησιού, με εντοιχισμένα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη και εξαιρετικές τοιχογραφίες των αρχών του 14ου αι.

5. Το εκκλησάκι του Αγίου Μάμα και το Ρωμαϊκό ταφικό συγκρότημα, κοντά στην Ιερά Οδό.

6. Στην τοποθεσία «Καστέλι», το εκκλησάκι της Παναγίας του Δοκαριού, στην πρόσοψη του ναού βρίσκεται εντοιχισμένη η καλυπτήρια πλάκα της ρωμαϊκή σαρκοφάγου που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

7. Την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, ο μοναδικός στην Ανάφη με τόσο περίπλοκη αρχιτεκτονική

8. Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, με περίτεχνο τέμπλο με χειροποίητες εικόνες της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσα με χρονολογία 1912 και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, με εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη και τοιχογραφίες.

9. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του βενετσιάνικου κάστρου, δωρεά της Μαρίας Καλογύρου από το 1971.

Στη Χώρα βρίσκονται αρκετές εκκλησίες. Ανάμεσά τους ο Τίμιος Σταυρός, η Κοίμηση της Θεοτόκου, ο ‘Aγιος Νικόλαος, οι ‘Aγιοι Ανάργυροι και ο ‘Aγιος Αθανάσιος.

 

Πηγή:cyclades-tour.gr