Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νέο είδος πουλιού εντοπίστηκε σε μεγάλο αστικό κέντρο

30 Ιουνίου 2013

Νέο είδος πουλιού εντοπίστηκε σε μεγάλο αστικό κέντρο

pouli-cambodia-tailorbird-102020

Ένα καινούργιο είδος πτηνού ανακαλύφθηκε στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ.

Το ωδικό πτηνό που φέρει το επιστημονικό όνομα Orthotomus chaktomuk εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009 κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας για την ασιατική γρίπη.

Η ανακάλυψη έχει καταχωρηθεί στην επιθεώρηση Oriental Bird Club, Forktail.

Το “πουλί-ράφτης” (tailorbird στα αγγλικά) ανήκει στη συνομοταξία των ωδικών πτηνών και λαμβάνει το όνομά του από τη συνήθειά του να πλέκει φύλλα μεταξύ τους κατά την επιμελή προετοιμασία της φωλιά του.

Η μελέτη του φτερώματος, των ήχων αλλά και των γονιδίων έδειξε ότι το Orthotomus chaktomuk αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό είδος πουλιού. Ανακαλύψεις νέων ειδών θεωρούνται σπάνιες σε αστικά περιβάλλοντα.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι το είδος O. chaktomuk κατοικεί σε περιοχές πυκνής, θαμνώδους βλάστησης και μικρής έκτασης στην πεδιάδα του ποταμού Μεκόνγκ.

Οι παρατηρητές πουλιών δεν επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε αυτό το οικοσύστημα καθώς τα περισσότερα είδη πουλιών που ενδημούν εκεί είναι διαδεδομένα στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο μικρός πληθυσμός του πτηνού και η συρρίκνωση του βιοτόπου του οδήγησαν την ερευνητική ομάδα να προτείνει το χαρακτηρισμό του ως “είδος υπό εξαφάνιση” στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης.

Πηγή:econews