Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Κροατία το 28ο μέλος της ΕΕ από 1 Ιουλίου 2013

3 Ιουλίου 2013

Η Κροατία το 28ο μέλος της ΕΕ από 1 Ιουλίου 2013

croatia-eu

Η Κροατία καθίσταται από αύριο το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σημαίες της Ε.Ε. κυμάτιζαν στη κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει το γεγονός.

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα με αφορμή την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κροατία έγινε μέλος της Ε.Ε. δύο δεκαετίες αφότου κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.

Η κροατική ανώτατη ηγεσία και πολλοί ξένοι προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν χθες στο κοινοβούλιο στο Ζάγκρεμπ στο ξεκίνημα των εορτασμών επ’ ευκαιρία της κροατικής ένταξης στην ΕΕ με την ιδιότητα ισότιμου μέλους, του 28ου, από αύριο Δευτέρα πρώτη Ιουλίου.

“Δεν έχουμε πλέον δικαιολογίες, εάν κάποτε διακείμεθα εχθρικώς (απέναντι στην ΕΕ), στη βάση στερεοτύπων και με ρεαλιστικό –ή και μη ρεαλιστικό– τρόπο, τώρα δεν διακατεχόμεθα από εχθρότητα. Τώρα, την επιτυχία την έχουμε στα χέρια μας κι ας ζήσει η Κροατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Στο κοινοβούλιο στο Ζάγκρεμπ συγκεντρώθηκαν 350 προσκεκλημένοι κι ανάμεσά τους η ανώτατη πνευματική ηγεσία της χώρας –μαζί με τη θρησκευτική.

Η χώρα των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί μία από τις επτά χώρες που συγκροτήθηκαν μετά την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Σλοβενία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, ενώ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι λοιπές πέντε χώρες δεν πληρούν ακόμα τα κριτήρια.

 

Πηγή: onlycy.com