Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Το πείραμα που ρίχνει φως στην ιδιοφυία του Van Gogh

5 Ιουλίου 2013

Το πείραμα που ρίχνει φως στην ιδιοφυία του Van Gogh

VAN5 cc1373a65d7505dc05bd950404bf8817_LΈνας ειδικός ερευνητής από την Ιαπωνία που εξειδικεύετε στον κόσμο των χρωμάτων και το πώς τα αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το αισθητήριο όργανο της όρασης παρουσιάζει μια επαναστατική μέθοδο με στόχο να εξηγήσει γιατί ο σπουδαίος ζωγράφος, Βαν Γκόνγκ χρησιμοποιούσε με τον ιδιαίτερο τρόπο που αποτυπώνεται στα έργα του την παλέτα των χρωμάτων.

Μια από τις φήμες που συνόδευαν τον εκπληκτικό καλλιτέχνη ήταν πως έπασχε από δαλτονισμό ή μερική αχρωματοψία. Μια φήμη που για πολλούς κριτικούς δικαιολογεί γιατί ο ζωγράφος χρησιμοποιούσε στα έργα του τόσο περίεργα χρώματα και τόσο τολμηρές και ζωντανές γραμμές για να δώσει κίνηση στους πίνακες τους.

Και αυτή ακριβώς την φήμη έθεσε ως αντικείμενο έρευνας , ο επιστήμονας Kazunori Asad που ζωγράφισε τα έργα του Βαν Γκόνγκ μέσα από την οπτική ενός ανθρώπου που δεν έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα όρασης και μπορεί εύκολα να διακρίνει της αποχρώσεις των βασικών χρωμάτων.

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ

VAN VAN1

VAN3

 

VAN4

Το ειδικό πρόγραμμα που ανέπτυξε ο ιάπωνας επιστήμονας προσθέτει τις βασικές αποχρώσεις των χρωμάτων σε συνδυασμό με ένα τροποποιημένο φίλτρο φωτός για να μπορεί κάποιος να διακρίνει πιο εύκολα τις διαφορές στις αποχρώσεις των χρωμάτων που βρίσκονται κοντά το ένα από το άλλο αλλά ένας άνθρωπος με δυσχρωματοψία πολύ δύσκολα μπορεί να διακρίνει.

VAN5

Το αν τα έργα του διάσημου καλλιτέχνη είναι πιο όμορφα και εντυπωσιακά από τα πρωτότυπα, ο ερευνητής αφήνει αυτή την επιλογή…στο κοινό.

VAN9

 

Πηγή:goodstory.gr