Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Τα τρομερά πλεονεκτήματα τού να βαδίζεις και να τρέχεις ξυπόλυτος…

11 Ιουλίου 2013

Τα τρομερά πλεονεκτήματα τού να βαδίζεις και να τρέχεις ξυπόλυτος…

Φωτό:www.womenonly.gr

Φωτό:www.womenonly.gr

Πρόσφατα διαβάσαμε στο περιοδικό “Τρίτο Μάτι”, τεύχος Ιουνίου ένα άρθρο για τη γυμνοποδία και το βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Γυμνοποδία σημαίνει εν ολίγοις το να είναι κανείς γυμνοπόδαρος, να περπατάει και να τρέχει ξυπόλυτος.

Αναφέρεται στην ευκολία που έχουμε και στο πόσο πολύ κακομαθαίνουμε στον δυτικό κόσμο κινούμενοι φορώντας παπούτσια και τί επιπτώσεις έχει αυτό στην στάση του σώματός μας και σε συχνούς τραυματισμούς, μυκητιάσεις, παραμορφώσεις άκρων κ.τ.λ.
Το άρθρο αναφέρεται και σε ένα παράδειγμα ανθρώπου που είχε προβλήματα με τη μέση όταν έτρεχε καθώς το ένα από τα δύο του πόδια ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο και το βάρος του σώματος κατανεμόταν άνισα. Διαπιστώθηκε ότι για τους πόνους στη μέση ευθύνονταν τα παπούτσια και το πρόβλημα διορθώθηκε με ξυπόλητο βάδισμα και ειδικά παπούτσια που επέτρεπαν τη μηχανική κίνηση που είναι το πόδι κατασκευασμένο να κάνει.
Η δομή της πατούσας και του κάτω μέρους του ποδιού είναι τέτοια, ώστε να απορροφώνται οι κραδασμοί καθώς περπατάμε ή τρέχουμε και η ενέργεια που προκαλείται από την επαφή του ποδιού με το έδαφος να μετατρέπεται σε κίνηση, μέσω της ελαστικότητας της καμάρας. Ο τρόπος με τον οποίο, όμως, φτάνει το πόδι σου στο έδαφος διαφέρει όταν φοράς παπούτσια σε σχέση με το γυμνό πόδι, δίνοντας πλεονέκτημα στη δεύτερη περίπτωση, στην οποία έχεις: 

– Καλύτερη προσγείωση: Όταν περπατάς ή τρέχεις ξυπόλυτος, προσγειώνεσαι με το σημείο αυτό που ενώνονται τα δάχτυλα των ποδιών με την υπόλοιπη πατούσα ή με το πλαϊνό μέρος του πέλματος, μεταφέροντας το βάρος προς τα εμπρός και όχι με τη φτέρνα, όπως συμβαίνει όταν φοράς παπούτσια. Με αυτό τον τρόπο το γόνατό σου λυγίζει ελαφρώς, κάνεις πιο μικρές και ελαφριές δρασκελιές, το σώμα σου έχει πιο σωστή, ευθυγραμμισμένη στάση και δεν επιβαρύνεις τους συνδέσμους. Έτσι, γλιτώνεις από τους χρόνιους τραυματισμούς των αστραγάλων, των γονάτων και των γοφών. 

– Αποτελεσματικότερη εκγύμναση: Η φυσική κίνηση του σώματος που επανέρχεται όταν ξεκινήσεις το… απελευθερωμένο από παπούτσια τρέξιμο σε βοηθά να χρησιμοποιείς τους μυς σου περισσότερο και πιο αποτελεσματικά, σμιλεύοντας γρηγορότερα τα πόδια σου. 

– Μεγαλύτερη αίσθηση: Όσο πιο χοντρά είναι τα παπούτσια σου, τόσο περισσότερο εμποδίζεις τους αισθητήρες των ποδιών σου. Αντίθετα, όταν είσαι ξυπόλυτος, αξιοποιείς το 100% των αισθήσεων των ποδιών σου και έρχεσαι σε άμεση επαφή με τη φύση. 

– Περισσότερη ενέργεια: Έρευνες έχουν δείξει ότι τρέχοντας με τα αθλητικά σου μειώνεις κατά 4% την ενέργειά σου, καθώς αυτά αποτελούν ένα επιπλέον βάρος στο πόδι σου, κάτι που δε συμβαίνει όταν τα πόδια σου είναι γυμνά. 

Όπως είναι φυσικό, το πρώτο διάστημα ο πόνος που θα νιώσεις στα πέλματά σου θα είναι έντονος, γι’ αυτό: 

– Κάν’ το σταδιακά: Ξεκίνησε με δεκάλεπτα και αύξησε σταδιακά το χρόνο, μέχρι το πόδι σου να… συμφιλιωθεί με τη νέα κατάσταση. Έπειτα από 4-6 εβδομάδες το τρέξιμό σου θα αποκτήσει ξανά τη φυσική του κίνηση. 

– Επίλεξε μαλακές επιφάνειες: Η άμμος της παραλίας είναι το καλύτερο έδαφος που θα συσφίξει τους μυς σου και δε θα τραυματίσει τα πέλματά σου. Εάν στο εξοχικό σου έχεις κήπο με γκαζόν, μπορείς να το δοκιμάσεις κι εκεί. 

– Βάλε γάντια στα πόδια: Οι εταιρείες που προλαβαίνουν τις εξελίξεις έχουν ήδη κυκλοφορήσει παπούτσια που μοιάζουν με γάντια και έχουν λεπτή σόλα, έτσι ώστε να έχεις την αίσθηση και την κίνηση του ξυπόλυτου τρεξίματος, χωρίς να τραυματίζεις τα πέλματά σου.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγές:peri-planomenos.blogspot.gr –  ClopYPastE.gr – ClopYandPastE.gr – ClopYandPastE.blogspot.com –clopyandpaste.blogspot.gr