Άγιοι - Πατέρες - Γέροντες

Γέρων Σωφρόνιος Γρηγοριάτης ( †1907 – 1977) Μέρος Δ’

17 Ιουλίου 2013

Γέρων Σωφρόνιος Γρηγοριάτης ( †1907 – 1977) Μέρος Δ’

Εικ. 01. Η γυμνή κορυφή του όρους Άθω, στη μέση του Αιγαίου.

Μοναχού Δαμασκηνού Γρηγοριάτου

 

 

-Τι προετοιμασία πρέπει να κάνουμε για τον θάνατό μας, πάτερ Σωφρόνιε;

Να αγωνιζώμεθα με προσευχή για την μετάνοια. Να παρακαλούμε από τα βάθη της ψυχής μας την Παναγία μας να μας σώση και να μας ελευθερώση από κάθε κακό. Να μη απελπιζώμεθα, διότι ο Κυριος ενίκησε τον θάνατον και τον διάβολο, και μας άνοιξε την οδό της μετανοίας.  Η μνήμη του θανάτου προκαλεί πόνο στην καρδιά και φέρνει τα δάκρυα.

 

-Πως να προετοιμαζώμεθα για την Θεία Μετάληψι;

Με συντριβή καρδίας και αυτομεμψία. Να λέμε: «εγώ είμαι βρώμα και ακαθαρσία. Δεν έχω έργα, Θεε μου, και μόνο στο έλεός σου ελπίζω. Γυμνός και τετραχηλισμένος είμαι, μη με περιφρονήσης. Είμαι άθλιος δούλος σου. Σώσε με. Φυλαξε με Κυριε, να μη γίνω θηριάλωτος υπό του νοητού λύκου».

Ξερεις τι θα ειπή Σώμα και Αίμα Χριστού; Τρέμουν οι  Αγγελοι, παιδί μου, όταν το βλέπουν. Αυτοί δεν έχουν το μεγαλείο αυτό που έχουμε εμείς, δηλαδή να πλησιάζουμε και να κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας. Αυτό το Αίμα του μας ξεπλένει από τις αμαρτίες μας. Βεβαια πάλιν αμαρτάνουμε, αλλά και πάλιν και πάλιν να κοινωνούμε, μέχρις ότου μας καθαρίση και μας αγιάση.

Τι σημαίνει μετάνοια, Γερο Σωφρόνιε;

Μετάνοια σημαίνει να εξομολογούμεθα τις αμαρτίες μας, και να αγωνιζώμεθα να μη κάνουμε τα ίδια. Σ αὐτόν όπου εξομολογείται, ο διάβολος χάνει τα οχυρώματά του. Οταν μετανοήση ο άνθρωπος με την καρδιά του, τότε ο διάβολος δεν μπορεί να κάνη τίποτε. Να προσέχουμε τι μας συμβουλεύει ο Φυλαξ Αγγελός μας. Οταν μας λέγει στον λογισμό μας, «μη το κάνεις αυτό», εμείς να του κάνουμε υπακοή, διότι αριστερά μας είναι ο διάβολος που μας παρακινεί να το κάνουμε. Ο Αγγελος μας το λέγει μια φορά και με σοβαρότητα, ενώ ο διάβολος μας σπρώχνει συνεχώς.

 

Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου

Άγιον Όρος Άθω

2005

 

Πηγή: anavaseis.blogspot.gr