Αστρονομία & Αστροφυσική

Πυρακτωμένος Ήλιος

18 Ιουλίου 2013

Πυρακτωμένος Ήλιος

Incandescent_Sun-1024x640Το παρατηρητήριο Solar Dynamics της NASA είναι ένα «μάτι» στο διάστημα που επικεντρώνεται στον ήλιο – αλλά οι επιστήμονες έχουν βρει ένα ολοκαίνουργιο τρόπο να κοιτάνε το αστέρι που δίνει στον πλανήτη μας θερμότητα και ζωή. Μην ξεγελιέστε από το ήρεμο μπλε και καφέ – η επιφάνεια του άστρου βράζει στους περίπου 600.000 βαθμούς Kelvin, και φαίνεται μέσα από ένα μήκος κύματος που αναδεικνύει την συνεχή δραστηριότητα.Incandescent_Sun_Wallpaper6

«Δεν υπάρχει καμία επιστήμη πίσω από αυτό», λέει ο Scott Wiesinger του Goddard Space Flight Centre, «Αλλά φαίνεται πολύ όμορφο.»

Αυτό το βίντεο φτιάχτηκε από φωτογραφίες του SDO και με επιπλέον επεξεργασία για την ενίσχυση των ορατών δομών. Ενώ δεν υπάρχει καμία επιστημονική αξία για την επεξεργασία αυτή, το αποτέλεσμα είναι ένας όμορφος, νέος τρόπος να δούμε τον ήλιο. Τα αυθεντικά καρέ είναι σε μήκος κύματος 171 Angstrom της ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτό το μήκος κύματος δείχνει το πλάσμα στην ηλιακή ατμόσφαιρα, που ονομάζεται στέμμα, και είναι περίπου 600.000 Kelvin. Οι βρόχοι που αντιπροσωπεύουν το πλάσμα συγκρατείται από τα μαγνητικά πεδία. Είναι συγκεντρωμένοι σε “ενεργές περιοχές” όπου τα μαγνητικά πεδία είναι τα ισχυρότερα. Αυτές οι ενεργές περιοχές συνήθως εμφανίζονται στο ορατό φως ως ηλιακές κηλίδες. Τα γεγονότα σε αυτό το βίντεο αντιπροσωπεύουν 24 ώρες δραστηριότητας στις 25 Σεπτεμβρίου 2011.

Πηγή: tsene.com