Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Το πράσινο στην πόλη μειώνει την εγκληματικότητα σύμφωνα με νέα έρευνα

22 Ιουλίου 2013

Το πράσινο στην πόλη μειώνει την εγκληματικότητα σύμφωνα με νέα έρευνα

green-city-660
 Μείωση της εγκληματικότηταςμπορεί να επιφέρει ο σωστός αστικός σχεδιασμός και η τοποθέτηση «πράσινου» στην πόλη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Τεμπλ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι βίαιες επιθέσεις, οι ληστείες και οι διαρρήξεις μπορούν να μειωθούν σημαντικά αν δοθεί έμφαση στο πρασίνισμα των πόλεων και τη βλάστηση, δημιουργώντας ένα πιο όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εστίασαν διάφορες περιοχές της Φιλαδέλφειας και εξέτασαν τα κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία, αλλά και τα στοιχεία για το έγκλημα και τη βλάστηση στις περιοχές αυτές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία γρασιδιού, δέντρων και θάμνων συνδέεται άμεσα με χαμηλούς ρυθμούς εγκληματικότητας.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες το πράσινο και η σωστή αστική δόμηση ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και διευκολύνει την επίβλεψη των δημοσίων χώρων, προσφέροντας ηρεμία και μειώνοντας τις ψυχολογικές πιέσεις των πολιτών οι οποίες συχνά οδηγούν σε πράξεις βίας.

Δεδομένων των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι επιστήμονες ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τον αστικό σχεδιασμό και την τοποθέτηση πράσινου στις πόλεις προκειμένου να εξαλειφθεί ανώδυνα και αποτελεσματικά η εγκληματικότητα.

Πηγή: iefimerida.gr