Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

H Toυρκία ζητά οδικό χάρτη για επίλυση του Κυπριακού

22 Ιουλίου 2013

H Toυρκία ζητά οδικό χάρτη για επίλυση του Κυπριακού

atalai

Οδικό χάρτη για την επίλυση του Κυπριακού ζήτησε το Σάββατο, ανήμερα της συμπλήρωσης 39 ετών από την εισβολή των τουρκικών  δυνάμεων στην Κύπρο, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για  κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα  κατεχόμενα.

Σε ομιλία στο τουρκοκυπριακό τμήμα της  Λευκωσίας, ο κ. Αταλάι δήλωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να  επιτευχθεί στο πλαίσιο της πραγματικότητας στο νησί, γεγονός που σημαίνει ότι οι  τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν της πολιτικής τους  ισότητας.

«Το να πιστεύεις πως οι Τούρκοι θα  δεχθούν να ζουν υπό καθεστώς μειοψηφίας είναι μία φρούδα ελπίδα»,  συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της  κυβέρνησης Ερντογάν σημείωσε πως η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν  «προσπαθήσει ειλικρινά για τη δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στο νησί», επιρρίπτοντας  ευθύνες στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη για «πάγωμα» των  συνομιλιών.

Όπως υποστήριξε ο κ. Αταλάι, πλέον  αποδυναμώνονται οι προσδοκίες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει  εποικοδομητική βούληση για λύση του προβλήματος, αφού πέντε μήνες μετά την  εκλογή του, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν προέβη -όπως είπε- σε οποιοδήποτε  συγκεκριμένο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στρέφοντας το βλέμμα του στο ζήτημα  της αξιοποίησης υδρογονανθράκων από την Λευκωσία, ο κ. Αταλάι προειδοποίησε πως  αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει σε «μονομερή» εκμετάλλευση των  υδρογονανθράκων, ίσως να τεθεί θέμα λύσης δύο κρατών.