Αστρονομία & Αστροφυσική

Νεφέλωμα Πελεκάνος

24 Ιουλίου 2013

Νεφέλωμα Πελεκάνος

IC5067NB_small

 

Η προεξέχουσα κορυφογραμμή των εκπομπών που εμφανίζονται σε αυτό το έντονο ουράνιο τοπίο ονομάζεται IC 5067. Μέρος ενός μεγαλύτερου νεφελώματος εκπομπής με ένα διακριτικό σχήμα, που ονομάζεται γενικάΝεφέλωμα Πελεκάνος, η οροσειρά εκτείνεται σε περίπου 10 έτη φωτός και ακολουθεί την καμπύλη της κεφαλής και του τραχήλου του κοσμικού πελεκάνου.

Το κοντινό πλάνο του Νεφέλωμα Πελεκάνος κατασκευάστηκε από δεδομένα εκπομπών θείου, υδρογόνου, και ατόμων οξυγόνου και είναι ορατά σε κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα αντίστοιχα.

Τα φανταστικά, σκοτεινά σχήματα που βρίσκονται στη θέα είναι δροσερά νέφη αερίου και σκόνης που σμιλεύτηκαν από την ενεργητική ακτινοβολία από νεαρά, θερμά, μεγάλα αστέρια. Αλλά αστέρια σχηματίζονται επίσης μέσα στα σκοτεινά σχήματα. Στην πραγματικότητα, δύο πίδακες που αναδύονται από την άκρη της μακριάς, σκοτεινής ψαλίδας κάτω από το κέντρο είναι τα αποκαλυπτικά σημάδια ενός ενσωματωμένουπρωτοάστρου καταλογογραφημένο ως Herbig Haro-555. Το Νεφέλωμα Πελεκάνος, επίσης γνωστό ως IC 5070, είναι περίπου 2.000 έτη φωτός σε μήκος. Για να το βρείτε, κοιτάξτε βορειοανατολικά προς το φωτεινό αστέρι Deneb στον αστερισμό του Κύκνου.

Πηγή:tsene.com