Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κοσμοσυρρο​ή στο Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Γεροσκήπου

27 Ιουλίου 2013

Κοσμοσυρρο​ή στο Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Γεροσκήπου

gero-ap

Πλήθος κόσμου έδωσε και φέτος το παρών του στην πετρόκτιστη Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου , για να τιμήσει τη μεγαλομάρτυρα με την ευκαιρία του εορτασμού της.

Στην πλατεία χθες βράδυ στήθηκε, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, πανηγύρι με τους πλανοδιοπώλες να έχουν τοποθετήσει τα εμπορεύματα τους προς πώληση όπως φαγώσιμα, λουκουμάδες, και σιάμισιη.

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής που διοργανώνεται κάθε 25η Ιουλίου επισκέπτεται κόσμος από όλες τις περιοχές της επαρχίας.

Ο Πάτερ Γεώργιος Στυλιανού ιερέας της Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής ανέφερε πως χθες τελέστηκε εσπερινός χωροστατούντος του χωρεπισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου και σήμερα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο Στυλιανό η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Γεροσκήπου αποτελεί την πιο παλιά εκκλησία με πολλούς τρούλους στην Κύπρο.

Αποτελεί δείγμα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής, όπως είπε, που χρονολογείται στον 9ο αιώνα. Είναι τοιχογραφημένη εσωτερικά με έργα που χρονολογούνται σε διάφορους περιόδους. Στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής εκτός από τις τοιχογραφίες σώζεται και μια αξιόλογη εικόνα του 15ου αιώνα που απεικονίζει την Παναγία Ιεροκηπιώτισα .

Ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου Νίκος Παλιός, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ανέφερε πως φέτος στην πλατεία της Γεροσκήπου στήθηκαν τα εμπορεύματα πέραν των 70 επαγγελματιών . Οι επαγγελματίες, είπε, έστησαν τα εμπορεύματα τους από την Τετάρτη στις 24 του μήνα και θα παραμείνουν στην πλατεία μέχρι και απόψε.

Στην Γεροσκήπου, συνέχισε ο κ. Παλιός, παρατηρήθηκε χθες το βράδυ το αδιαχώρητο. Πιστοί από όλα τα μέρη τόσο εντός όσο και εκτός της Επαρχίας μετέβησαν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και εν συνεχεία επισκέφτηκαν το πανηγύρι στην πλατεία.

 

Πηγή: onlycy.com