Αστρονομία & Αστροφυσική

Halloween και το Νεφέλωμα Φάντασμα

27 Ιουλίου 2013

Halloween και το Νεφέλωμα Φάντασμα

ngc2080_hst_smallΗ προέλευση του Halloween (γιορτή παρόμοια με τις Απόκριες) είναι αρχαία και αστρονομική. Από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., το Halloween γιορταζόταν ως μια ημέρα στα μισά του τριμήνου ανάμεσα σε μια ισημερία (ίση ημέρα / ίση νύχτα) και ένα ηλιοστάσιο (ελάχιστη ημέρα / μέγιστη νύχτα στο βόρειο ημισφαίριο).

 

Με το σύγχρονο ημερολόγιο μας, ωστόσο, το πραγματικό μέσο του τριμήνου είναι την επόμενη εβδομάδα. Η σύγχρονη γιορτή του Halloween διατηρεί τις ιστορικές της ρίζες στο ντύσιμο για να διώξουν μακριά τα πνεύματα των νεκρών. Ίσως ένας σύγχρονος φόρος τιμής σε αυτή την αρχαία γιορτή είναι το παραπάνω Νεφέλωμα Κεφάλι του Φαντάσματος που λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Με εμφάνιση παρόμοια με την εικόνα ενός φανταστικού φαντάσματος, το NGC 2080 είναι στην πραγματικότητα μια περιοχή σχηματισμού αστεριών στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν γαλαξία-δορυφόρο του δικού μας Γαλαξία. Το Νεφέλωμα Κεφάλι του Φαντάσματος εκτείνεται σε περίπου 50 έτη φωτός και εμφανίζεται σε αντιπροσωπευτικά χρώματα.

 

Πηγήtsene.com