Αστρονομία & Αστροφυσική

Γαλαξίας με έναν Υπέρ Άνεμο

31 Ιουλίου 2013

Γαλαξίας με έναν Υπέρ Άνεμο

M82_TorstenDietmar_smallΕπίσης γνωστός ως Γαλαξίας Πούρο λόγω της επιμήκης εξωτερικής του εμφάνισης, ο M82 είναι ένας εκρηκτικός γαλαξίας με έναν υπέρ άνεμο. Στην πραγματικότητα, μέσω επακόλουθων εκρήξεων σουπερνόβα και ισχυρών ανεμών από ένα τεράστιο άστρο, η έκρηξη σχηματισμού αστεριών στον M82 είναι η κινητήρια δύναμη της τεράστιας εκροής υλικού.

 

Αποδεικτικά στοιχεία για τον υπέρ άνεμο από τις κεντρικές περιοχές του γαλαξία είναι εμφανή σε αυτή τη σύνθετη εικόνα, με βάση τα στοιχεία από μικρά τηλεσκόπια στη Γη. Η σύνθεση υπογραμμίζει την εκπομπή από νήματα ατομικού αερίου υδρογόνου σε κοκκινωπά χρώματα. Οι ίνες εκτείνονται σε πάνω από 10.000 έτη φωτός. Μερικό από το αέριο στον υπέρ άνεμο, εμπλουτισμένο με βαριά στοιχεία σφυρηλατημένα σε μεγάλα αστέρια, τελικά θα διαφύγει στο διαγαλαξιακό χώρο.

Ενεργοποιημένη από μια στενή επαφή με τον κοντινό μεγάλο γαλαξία M81, η λυσσαλέα έκρηξη σχηματισμού νέων άστρων στον M82 θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια. Ο M82 είναι 12 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, κοντά στο βόρειο όριο της Μεγάλης Άρκτου.

Πηγή: tsene.com