Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Στο νέο ”πακέτο εκδημοκρατισμού” της Κυβέρνησης το θέμα της Θεολογικής της Χάλκης

31 Ιουλίου 2013

Στο νέο ”πακέτο εκδημοκρατισμού” της Κυβέρνησης το θέμα της Θεολογικής της Χάλκης

Theologikh_Sxolh_XalkhsΚατά της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής, στην οποία συζητήθηκε το νέο «πακέτο εκδημοκρατισμού», όπως είχε ανακοινωθεί συζητήθηκε και το θέμα της δυνατότητας επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εδώ και ένα διάστημα γίνονταν εργασίες στην Πρωθυπουργία και εξεταζόταν η φόρμουλα που θα δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει η Σχολή, πιθανότατα ως «Ανώτατη Επαγγελματική Σχολή».

Το πακέτο, στο οποίο δόθηκε η τελευταία μορφή του, θα υποβληθεί, το συντομότερο δυνατό στον πρωθυπουργό Ερντογάν.

Σχετικά με την είδηση δεν έχει ακόμη ειδοποιηθεί αρμοδίως η Σχολή και για το λόγο αυτόν δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση εκ μέρους του ηγουμένου της Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης και Σχολάρχου, Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου.

Τα υπόλοιπα θέματα

Πέραν του θέματος της Θεολογικής Σχολής, κατά την εξέτα- ση του νέου «πακέτου εκδημοκρατισμού» συζητήθηκαν και τα παρακάτω θέματα:

– να ανοίξει ο δρόμος για βοήθεια από το θησαυροφυλάκιο στα κόμματα που είναι κάτω του εκλογικού ορίου

– να γίνει το πέρασμα στο σύστημα εκλογών συρρικνωμένων περιφερειών

– να αυξηθεί ο αριθμός των περιφερειών στις μεγάλες πόλεις και να δημιουργηθούν συρρικνωμένες περιφέρειες των πέντε (5) βουλευτών

– να καταργηθεί η διάταξη ότι δεν είναι αποδεκτά ονόματα πέραν των τουρκικών, στις περιοχές εγκατάστασης και

– να ανοίξει ο δρόμος για να δοθούν ονόματα στις τοπικές γλώσσες

– μέλη του ΡΚΚ που δεν είχαν ανάμιξη σε βία να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους

– να επέλθει ελευθερία περιβολής στο δημόσιο

– να δοθεί στους ναούς τζεμ εβί των αλεβιτών καθεστώς «κέντρου πίστης και πολιτισμού». Να αντιμετωπίζονται τα έξοδα ηλεκτρισμού και νερού στα τζεμ εβί (χώροι προσευχής αλεβιτών) όπως στα τζαμιά. Να χορηγείται δωρεάν έκταση και να δίδεται μισθός στους αλεβίτες ντεντέ (ανώτατοι αλεβίτες κληρικοί).

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Türkiye’, με την εφαρμογή του πακέτου θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που βιώνονται στο θέμα της επιστροφής των ακινήτων των μειονοτικών βακουφίων.

Τις εργασίες για το θέμα αυτό έχει αναλάβει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς.

Επίσης αναφέρεται ότι στους μη μουσουλμάνους που κατάγονται από την Τουρκία και ζουν στο εξωτερικό θα δοθεί το δικαίωμα του πολίτη.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτό ήδη ισχύει και εφαρμόζεται τα τελευταία έτη.

Τέλος αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση των ενδιαφερομένων Υπουργών με τον Πρωθυπουργό θα γίνουν και ορισμένες αλλαγές στο πακέτο.

Αυτές αφορούν τέσσερεις ομάδες, οι οποίες για μακρό χρονικό διάστημα θεωρήθηκαν ως «ο άλλος».

Οι τέσσερεις αυτές ομάδες είναι: οι μη μουσουλμάνοι, οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες και οι βαθιά θρησκευόμενοι (φέρουσες μαντήλα κλπ).

Πηγές: romfea.gr  – Απογευματινή