Γενικά ΘέματαΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πώς τα φύκια σκοτώνουν τους σκύλους

1 Αυγούστου 2013

Πώς τα φύκια σκοτώνουν τους σκύλους

999055_590506327637284_1710489349_nΕξαιρετικά επικίνδυνα είναι για τους σκύλους τα ξηρά φύκια στις παραλίες, καθώς διογκώνονται στο στομάχι, προκαλώντας επώδυνο θάνατο.

Σύμφωνα με τον Σκωτσέζο κτηνίατρο Glen Watson, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όλο και περισσότεροι σκύλοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση μετά την κατάποση ξηρών φυκιών σε παραλίες.

Με τη ζέστη του καλοκαιριού τα φύκια που καταλήγουν στις ακτές ξηραίνονται και συρρικνώνονται.

Όταν βρεθούν στην παραλία τα σκυλιά συχνά καταπίνουν τα φύκη χωρίς καν να τα μασήσουν, με αποτέλεσμα αυτά να διαστέλλονται καθώς απορροφούν υγρά στο πεπτικό σύστημα των ζώων.

Τα φύκια ενδέχεται να «σφηνώσουν» στο έντερο, να μπλοκάρουν την παροχή αίματος, ακόμα και να το τρυπήσουν με αποτέλεσμα την απελευθέρωση δηλητηριωδών πεπτικών υγρών στο σώμα.

Σε περίπτωση που ένα σκυλί καταπιεί φύκια η κατάσταση της υγείας του ενδέχεται να χειροτερέψει μέσα σε λίγες ώρες.

Στα κυριότερα συμπτώματα συγκαταλέγεται ο εμετός, η διάρροια, η απώλεια όρεξης για φαγητό. Όταν η κατάσταση επιδεινωθεί ο σκύλος εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης και τρέμουλο.

Στη Σκωτία περίπου το 1/3 των σκύλων που τρώει ξηρά φύκια πεθαίνει.

Όσο πιο θερμό και ξηρό είναι το κλίμα τόσο περισσότερο αναμένεται να διογκωθούν τα φύκια όταν διαποτιστούν με τα υγρά του οργανισμού μετά την κατάποση.

Σημειώνεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών πολλαπλασιάζει τα φύκη και ενισχύει την ανάπτυξή τους.

Πηγή:econews