Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η κοινωνική ζωή στο Βυζάντιο

4 Αυγούστου 2013

Η κοινωνική ζωή στο Βυζάντιο

Μικρογραφία σε χειρόγραφο. Θεατές παρακολουθούν παράσταση.  (©Σύνοψις Ιστοριών Ιωάννου Σκυλίτζη, Ισπανία, Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη)

Μικρογραφία σε χειρόγραφο. Θεατές παρακολουθούν παράσταση.
(©Σύνοψις Ιστοριών Ιωάννου Σκυλίτζη, Ισπανία, Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη)

Το Βυζάντιο μέσα από τις ιστορικές πηγές δίνει την εικόνα ενός αυστηρού κράτους με θεοκρατικό χαρακτήρα, όπου η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στο πρόσωπο του αυτοκράτορα και της αυλής του. Μέσα στα όρια αυτού του κράτους ο απλός πολίτης ζει περιορισμένος, ασχολείται με τις ιδιωτικές του υποθέσεις και στερείται κοινωνικών δραστηριοτήτων και επαφών.

Παρόλα αυτά η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτήν την εικόνα καθώς η ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία και διασκέδαση είναι ορατή και τη βυζαντινή περίοδο, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. 

Εξάλλου η Βυζαντινή αυτοκρατορία αποτελεί συνέχεια της Ρωμαϊκής και κατ’ επέκταση πολλές από τις συνήθειες των ανθρώπων της ρωμαϊκής εποχής επιβιώνουν και τη νέα εποχή, ιδιαίτερα κατά το πρώτα χρόνια της βυζαντινής περιόδου. Ο ιππόδρομος, τα λουτρά, το θέατρο και η αγορά αποτελούν δημοφιλείς μορφές διασκέδασης και τους βασικούς χώρους όπου οι ανάγκες του βυζαντινού πολίτη για ανθρώπινη επαφή και ψυχαγωγία βρίσκουν διέξοδο.

Πηγή: exploringbyzantium.gr