Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η μεγαλύτερη ενεργειακή «φάρμα κυμάτων» στον κόσμο, ετοιμάζεται στη Σκωτία

6 Αυγούστου 2013

Η μεγαλύτερη ενεργειακή «φάρμα κυμάτων» στον κόσμο, ετοιμάζεται στη Σκωτία

waveΟι ακτές της Σκωτίας έχουν το 10% του δυναμικού κυμάτων όλης της Ευρώπης και πρόσφατα οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν ενεργειακά το γεγονός, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη «φάρμα κυμάτων» στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία τέτοια εγκατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή, αναμένεται να αποδώσει 40 MW καθαρής, «πράσινης» ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περίπου 30.000 νοικοκυριά σε ένα χρόνο.

Το έργο θα κατασκευαστεί στα ανοιχτά της όχθης Λιούις, θα φέρει την υπογραφή της Aquamarine Power, ενώ υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018.

Στη φάρμα θα λειτουργούν 50 συσκευές Oyster της εταιρίας Aquamarine, οι οποίες λειτουργούν με τη χρήση ενός περιστρεφόμενου πτερυγίου, το οποίο κινείται μαζί με την κίνηση των κυμάτων για την παραγωγή ενέργειας.

Ο λόγος που επιλέχθηκε η βορειοδυτική Σκωτία για την ενεργειακή φάρμα κυμάτων είναι γιατί στον ανατολικό Ατλαντικό, τα νερά έχουν την απαραίτητη κίνηση για να δημιουργήσουν μια σταθερή προμήθεια ενέργειας.

Πηγή:   iefimerida.gr