Αστρονομία & Αστροφυσική

Η Βόρεια Καταιγίδα του Κρόνου

9 Αυγούστου 2013

Η Βόρεια Καταιγίδα του Κρόνου

Saturn_Northern_Storm_smallΑυτό το ψευδές χρωματισμένο μωσαϊκό από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA δείχνει την τεράστια ουρά της βόρειας καταιγίδας του Κρόνου. Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2004, το διαστημικό σκάφος Cassini χρονογράφησε μια παρόμοια, αλλά μικρότερη, καταιγίδα στο νότιο ημισφαίριο που ονομάζεται «Καταιγίδα του Δράκου».

 

Η κεφαλή αυτής της καταιγίδας είναι πέρα ​​από τον ορίζοντα σε αυτή την θέα. Η ατμόσφαιρα και τα δαχτυλίδια του Κρόνου εμφανίζονται εδώ σε μια ψευδό-χρωματική εικόνα που συντέθηκε από 12 εικόνες που λήφθηκαν στο εγγύς υπέρυθρο φως μέσα από φίλτρα που είναι ευαίσθητα σε διάφορους βαθμούς απορρόφησης μεθανίου. Τα κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα σε αυτή την θεά δείχνουν τα νέφη που είναι βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα. Τα κίτρινα και πράσινα χρώματα, κοντά στην κορυφή, δείχνουν ενδιάμεσα νέφη. Τα λευκά και μπλε δείχνουν υψηλά σύννεφα και ομίχλη. Οι δακτύλιοι εμφανίζονται ως μια λεπτή οριζόντια φωτεινή μπλε γραμμή, επειδή είναι έξω από την ατμόσφαιρα και δεν επηρεάζονται από την απορρόφηση του μεθανίου.

 

Το μπλε χρώμα στην τρύπα επάνω αριστερά της εικόνας προέρχεται από την υψηλή ελαφριά ομίχλη πάνω από αυτήν. Αυτή η θέα δείχνει προς τα βόρεια, μια ηλιόλουστη πλευρά των δακτυλίων λίγο πάνω από το επίπεδο των δακτυλίων. Η σκιά του Εγκέλαδου είναι ορατή στον πλανήτη στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας.

Οι εικόνες ελήφθησαν με την ευρυγώνια κάμερα του διαστημικού σκάφους του Cassini χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό φασματικών φίλτρων ευαίσθητων σε μήκη κύματος κοντά στο υπέρυθρο φως. Οι εικόνες με φίλτρα στα 890 νανόμετρα προβάλλονται ως μπλε. Οι εικόνες στα 728 νανόμετρα ως πράσινες, και οι εικόνες στα 752 νανόμετρα ως κόκκινες. Οι εικόνες λήφθηκαν στις 12 Ιανουαρίου 2011, και από απόσταση περίπου 1,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Κρόνο.

Πηγή:tsene.com