Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η βιταμίνη του ήλιου θεραπεύει το άσθμα

10 Αυγούστου 2013

Η βιταμίνη του ήλιου θεραπεύει το άσθμα

416b5d6cec14a897494e417712cd45f12a9a9f53.579.434.25.db0951274d5f786f934761f9eb701c207962dc7fΟι πάσχοντες από άσθμα δυσκολεύονται να αναπνεύσουν όταν οι αεραγωγοί τους παρουσιάζουν φλεγμονή ,διόγκωση ή στένωση. …

Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προβλήματα με θεραπεία στεροειδών, όμως τα φάρμακα αυτά δεν δρουν κατάλλήλα για όλους.

Ομάδα επιστημών από το King’s College αναφέρει ότι τα μικρά επίπεδα σε βιταμίνη D ή αλλιώς βιταμίνη του ήλιου, η οποία παράγεται από τον οργανισμό κατά την έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου, συνδέθηκε με μια επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη ηρεμεί ένα υπερδραστήριο μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, αμβλύνοντας τα συμπτώματα του άσθματος.

Διερευνήθηκε μάλιστα η επίδραση της βιταμίνης σε μια χημική ουσία του οργανισμού που λέγεται ιντερλευκίνη-17. Η ουσία αυτή είναι ένα ζωτικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση των μολύνσεων.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν τα επίπεδα φτάσουν πολύ ψηλά και εμπλέκονται έντονα με το άσθμα.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Αλλεργίας & Κλινικής Ανοσολογίας» (JACI) οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανοσοποιητικής Ρύθμισης στις Αλλεργικές Νόσους Κάθριν Χαβρίλοβιτς, ,η βιταμίνη D ήταν σε θέση να μειώσει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-17 όταν προστέθηκε σε δείγματα αίματος που λήφθηκαν από 28 ασθενείς.

Η ομάδα διεξάγει κλινικές δοκιμές με σκοπό να διαπιστώσει εάν καταχωρώντας τη βιταμίνη του ήλιου στους ασθενείς θα διευκολυνθούν ως προς την αντιμετώπιση των συμπτώματά τους. Στρέφονται κυρίως σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα στεροειδή, δεδομένου ότι παράγουν επτά φορές περισσότερο ιντερλευκίνης-17 από ό, τι άλλοι ασθενείς.

«Πιστεύουμε ότι η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να καταστείλει την αντοχή στα στεροειδή, βελτιώνοντας έτσι την αντίδραση των ασθενών σε αυτά, αλλά και να ελαττώσει την ανάγκη για στεροειδή στους πάσχοντες που ρυθμίζονται καλά με αυτά», δήλωσε η δρ Χαβρίλοβιτς.

Η Μαλάικα Ράχμαν, από τη φιλανθρωπία ‘’Άσθμα Ηνωμένου Βασιλείου’’, δήλωσε:
«Για την πλειοψηφία των ανθρώπων με άσθμα, μέχρι στιγμής τα διαθέσιμα φάρμακα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση της κατάστασης, αλλά ξέρουμε ότι δεν λειτουργεί για όλους, επομένως η έρευνα για νέες θεραπείες είναι ζωτικής σημασίας.

Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι με άσθμα έχουν ανησυχίες για τις παρενέργειες των φαρμάκων τους, έτσι εάν η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ποσότητα των φαρμάκων που απαιτείται, αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Πηγή:greekfood.tv